Overslaan en naar de inhoud gaan

Europarlementariër: 'Coronapaspoort is een ambitieus plan'

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 18:59

Als we deze zomer naar op vakantie willen naar het buitenland, dan kan dat gewoon. Brussel wil een coronapaspoort invoeren waarmee vrij reizen mogelijk wordt.

"Het is een ambitieus plan, het wordt spannend of we het gaan halen", zei Europarlementariër Vera Tax uit Venlo in L1mburg Centraal.

App
Het EU COVID-19-certificaat, zoals het officieel heet, wordt een app, zoals we die in Nederland ook al kennen (CoronaCheck). Je krijgt het certificaat als je negatief getest bent, als je gevaccineerd bent, of als je al corona gehad hebt en antistoffen in je bloed hebt. De lidstaten moeten wel nog instemmen met het paspoort.

L1

Geen verplichting
Het paspoort wordt geen verplichting, zegt Tax: "je hoeft het niet te hebben, maar dan kun je niet vrij door Europa reizen. Dan ga je eigenlijk gewoon op de ouderwetse manier de grens over, maar dan moet je dus voldoen aan de eisen die landen afzonderlijk stellen aan reizen. En dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je eerst een week in quarantaine moet als je naar een bepaald land reist. Met het EU COVID-19-certficaat is dat niet nodig."

Bundeling
Het certificaat bundelt alle afzonderlijke coronabewijzen die landen nu hanteren. "Er komt geen centrale opslag van gegevens of iets dergelijks", zegt Tax. "In Roemenië moet je bijvoorbeeld een brief van je dokter kunnen laten zien om te bewijzen dat je gevaccineerd of negatief getest bent, en wat het Europese certificaat doet is al die verschillende methodes die landen hebben, bundelen in één app."

Belang van toerisme
Brussel vindt het belangrijk dat vrij reizen weer mogelijk wordt. Niet alleen vanwege het belang van toerisme, maar omdat het één van de uitgangspunten is van de Europese Unie. Tax: "Het is de essentie van de unie. Geen oorlog natuurlijk, maar ook je vrij door Europa kunnen bewegen. Er zijn heel veel grensregio's in Europa, gebieden waar mensen dagelijks een grens oversteken voor werk bijvoorbeeld. Dat moeten we echt faciliteren. Maar nogmaals, het Europese certificaat wordt geen verplichting. Je mag het ook zonder doen."

Grensstreek
Grensregio's hebben sowieso last van de verschillende maatregelen die de afzonderlijke landen hanteren. Nederlandse burgemeesters in de Belgische grensstreek maakten zich zorgen over terrastoerisme door Belgen, nu de terrassen in Nederland weer open zijn en die in Belgen nog dicht. De Belgische burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen maakte zich juist zorgen over Nederlandse toeristen richting Belgie, als vanaf 8 mei de horeca in Belgie weer open mag tot 10 uur 's avonds, terwijl in Nederland de terrassen om 6 uur moeten sluiten. Hij riep op tot meer samenwerking en eendrachtig beleid. Vera Tax: "Als Europa gaan we niet over de openingstijden van winkels, of over de vraag of de terrassen open moet zijn of niet, maar we bewaken wel de mogelijkheid om vrij te reizen."

Immuniteit
De bedoeling is dat het coronapaspoort er voor de zomer is. Dan moet er nog veel gebeuren. Zo moet er bijvoorbeeld nog duidelijkheid komen over hoe lang je immuun bent als je corona gehad heb. "Dat wordt momenteel onderzocht", aldus Tax. "Maar ondertussen moeten we natuurlijk ook al beginnen met de ontwikkeling van het certificaat, van de app. Als je daarmee wacht totdat je 100 procent duidelijkheid hebt over alles, ben je te laat. Maar het is een ambitieus plan, een ambitieuze tijdspanne. Het wordt heel spannend of we het gaan halen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen