Overslaan en naar de inhoud gaan

Europarlement: 'Afschieten wolf moet makkelijker worden'

Geplaatst opmaandag 10 januari 2022 - 7:05

Wolven moeten afgeschoten mogen worden als ze in bepaalde regio's te veel schade aanrichten. Met nu al meer dan 20.000 wolven in Europa begint het uit de hand te lopen, vinden specialisten van het Europees Parlement.

Zij willen volgens het AD de beschermde status van de wolf 'afschalen'.

Confrontaties
"In diverse regio's neemt het aantal confrontaties sterk toe", zegt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen tegen de krant. Hij roept al een paar maanden om maatregelen. Ruissen wil de wolf zijn beschermde status niet afnemen, maar hem in de EU-wetgeving één stapje terugzetten, naar een soort waarvoor 'beheersmaatregelen' kunnen worden getroffen. "Daarmee geef je lagere overheden een instrument om in te grijpen als ze dat in hun eigen regio nodig vinden."

Ware lynchpartij
Ook in het grensgebied tussen Brabant en Limburg laat de wolf de laatste tijd nadrukkelijk zijn sporen na. Meerdere schapen zijn de afgelopen dagen slachtoffer geworden van het roofdier. Dierenarts Stef Frenken heeft een aantal gewonde dieren behandeld of laten inslapen. Hij maakt zich grote zorgen.

Lees ook: Wolf slaat meermaals toe in grensgebied met Brabant

"Het zijn de meest vervelende visites die je af kunt leggen. Je voelt onmacht. Het enige wat je kunt doen is de schade opnemen en alle schapen die het toch niet zullen overleven, laten inslapen", vertelde hij al eerder bij Omroep Brabant. "Eén schaap was helemaal geperforeerd, een andere aangevreten." De foto's zijn schokkend.

Willen we dit?
De dierenarts vraagt zich in een post op Facebook af of 'dit is waar we in Nederland naartoe willen met onze natuur'. "Deze schapen liepen nog geen 100 meter van woonhuizen en stallen af. Is het leven van een wolf zoveel meer waard dan dat van talloze schapen?" Hij roept op tot actie.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement praat maandag over een nieuwe resolutie om de beschermde status van de wolf af te schalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen