Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-parlementariër Lenaers wil einde aan gekissebis

Geplaatst opmaandag 1 juli 2019 - 10:21

Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy vindt het gekissebis om de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie niet goed voor het imago van Europa. "Nog een kwartier en dan is het de langste top ooit."

"Dat vergaderen in achterkamertjes, dat moeten we niet meer willen. Het moet transparanter. Er moet een ander systeem komen, want we maken ons belachelijk op die manier", zo zei Lenaers in de L1 Ochtendshow.

Partijpolitiek
​Het is al de tweede keer dat de 28 EU-regeringsleiders vergaderen over de opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Van de zes zogenoemde spitzenkandidaten, zijn er drie nog nadrukkelijk in de race, onder wie Heerlenaar Frans Timmermans. Sinds zondagavond wordt er vergaderd over die kandidaten, die in de eerste ronde allemaal geen meerderheid kregen. Het draait bij die uitverkiezing allemaal om partijpolitiek. De Christendemocratische Europese Volkspartij, waar ook het CDA van Lenaers onderdeel van is, wil bij voorkeur een kandidaat uit de eigen gelederen. Dat is de Duitser Manfred Weber, maar die wordt niet gesteund door onder meer Frankrijk. Timmermans is van de PvdA en de sociaaldemocraten verloren de afgelopen verkiezingen. Ook dat stuit op verzet.

Lees ook: Frans Timmermans: rommelige avond​

Moeilijke discussie
Lenaers verwacht niet dat de regeringsleiders een andere kandidaat naar voren schuiven. Rond 13:00 uur maandagmiddag zou er een besluit moeten vallen over de toppositie bij de Europese Commissie. "Het is een moeilijke discussie en dat doet Europa geen goed. Na de verkiezingen was er een positieve flow over Europa, maar dit helpt hier niet bij."

Parlementsvoorzitter
Het Europees Parlement kiest woensdag overigens ook een voorzitter. Mocht Timmermans geen voorzitter worden van de Europese Commissie, dan zou hij voor die post ook in aanmerking kunnen komen. De parlementsvoorzitter is momenteel de Italiaan Antonio Tajani.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen