Overslaan en naar de inhoud gaan

Esther de Lange uit race om voorzitterschap EU-parlement

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 19:34

CDA-Europarlementariër Esther de Lange wordt geen voorzitter van het Europees Parlement. Ze moet haar Maltese partijgenoot Roberta Metsola voor laten gaan, hebben de christendemocraten in het EU-parlement besloten.

De uit Spaubeek afkomstige De Lange streed met twee andere leden van de christendemocratische EVP om de voordracht van deze fractie.

Grote kans
Als ze die had bemachtigd, had ze grote kans gemaakt op de voorzittershamer. De christendemocraten spraken in 2019 met de sociaaldemocraten en liberalen af dat ze begin volgend jaar een nieuwe parlementsvoorzitter zouden mogen leveren, al lijken die eersten er inmiddels anders over te denken.

De 46-jarige De Lange gold als belangrijke kanshebber. Ze loopt al meer dan twintig jaar mee in Brussel en is opgeklommen tot vicevoorzitter van de EVP-fractie. Maar in Metsola, vicevoorzitter van het parlement, trof ze een rivaal van formaat. Het Europees Parlement heeft tot dusver één keer een Nederlandse voorzitter gehad. Dat is 37 jaar geleden.

'Blijven inzetten'
"Ik ben zeer dankbaar voor alle steun die ik de afgelopen dagen heb mogen ontvangen. We kijken nu vooruit naar de verkiezing in januari, waarbij de EVP-fractie als één man achter onze kandidaat staat. Na twintig jaar kan het Europees Parlement wel weer een sterke vrouwelijke leider gebruiken. Ik blijf me namens de christendemocraten inzetten voor een verstandig en ambitieus Europees klimaatbeleid, een eerlijke economie en een veilig Europa", reageerde De Lange.

Lees ook: De Lange gekozen tot kandidaat voorzitter Europees Parlement

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen