Overslaan en naar de inhoud gaan

Essen Stammenderbos bedreigd door fatale schimmel

Geplaatst opzondag 4 augustus 2019 - 13:30

Een groot deel van de essen in het Stammenderbos tussen Schinnen en Sweikhuizen moet waarschijnlijk worden gekapt.

Natuurmonumenten schat dat 80 procent van de bomen weg moet vanwege een schimmelziekte, schrijft ZO-NWS. De komende maand trekken houthakkers van de natuurorganisatie het bos in om de eerste 200 bomen te rooien.

Kappen
De bomen zijn getroffen door essentaksterfte. Dat is een schimmelziekte die de essen langzaam aantast, maar waar geen kruid tegen gewassen is. Omdat er geen remedie is, bestaat de enige oplossing uit het resoluut kappen van de bomen.

Verdwijnen
Door de ziekte bestaat de kans dat de es uit de Nederlandse bossen verdwijnt. Bij gemengde bossen, waar verschillende soorten bomen door elkaar staan, grijpt Natuurmonumenten meestal niet in. De essen die daar aan de ziekte bezwijken, worden vanzelf vervangen door andere bomen. In essenbossen zoals bij Schinnen grijpt de bosbeheerder wel in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen