Overslaan en naar de inhoud gaan

Esmée redt offerdieren van gang naar de slachtbank

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 13:56

Met het islamitische offerfeest in het vooruitzicht staan dierenvrienden in Limburg komende dagen paraat om geiten en schapen te redden van de dood.

Het gaat om offerdieren die door de politie of de NVWA aangetroffen worden in schuurtjes om daar illegaal en zonder verdoving geslacht te worden.

Wrang genoeg werden de gevonden schapen en geiten tot voor kort niet gespaard. De NVWA bracht de dieren, waarvan de oormerken meestal zijn verwijderd, op kosten van de verdachte naar het slachthuis waar ze werden vernietigd.

Voor het Comité Dierennoodhulp was deze handelswijze niet te verteren. Het comité ging het gesprek aan met de NVWA en mag sinds het vorige offerfeest onder strenge voorwaarden de schapen en geiten opvangen.

Opvang
Een van de dierenvrienden die zich over de offerdieren gaat ontfermen, is Esmée. Ze woont in de buurt van Roermond maar laat liefst achternaam en exacte locatie uit de publicatie. Ze wil 'nare situaties' voorkomen. Als dierenliefhebber heeft ze 'genoeg ruimte' aan huis. Behalve de offerdieren vangt ze al geruime tijd kippen, honden en paarden op. "Iedere bijdrage is van belang", zegt ze.

Dat vinden ook de politie en NVWA die naar eigen zeggen 'extra alert' zijn in de aanloop naar het offerfeest dat vrijdag start voor de islamitische gemeenschap. Ze stoten ieder jaar weer op illegale slachtpartijen. "We zitten er bovenop. Dit jaar zetten we extra teams in om nog meer te controleren en te handhaven", aldus Judith van Kessel, woordvoerder van de NVWA. Ze doet ook een beroep op het publiek om melding te maken van mogelijke misstanden.

Meer illegale slachtingen
In 2019 zijn voor de eerste keer vijf dieren naar de opvang gebracht. Dit jaar zullen dat er meer worden, denkt Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp. Zij verwacht rondom het offerfeest een toename van het aantal illegale slachtingen. "Vanwege het coronavirus kunnen veel mensen het offerfeest niet vieren in Marokko of Turkije. Tegelijkertijd is de productie van gespecialiseerde en erkende slachthuizen in Nederland door de coronamaatregelen beperkt."

De NVWA onderschrijft deze verwachting.

Voedselketen
Dankzij de opvang van het Comité Dierennoodhulp snijdt het mes aan twee kanten. De verdachte van een illegale slacht kan nu afstand doen van het aangetroffen dier en bespaart daarmee de kosten voor vervoer en vernietigen. De illegale offerdieren krijgen op hun beurt de zogeheten artikel 39a status. Hierdoor kunnen de schapen en geiten niet in de voedselketen terechtkomen en blijven ze gespaard voor de slachtbank.

Van Kessel: "Alleen als een eigenaar afstand doet van het dier, kunnen we het Comité Dierennoodhulp inschakelen. Anders moet het schaap of de geit toch worden vernietigd als we de afkomst niet kunnen achterhalen. We hebben in Nederland strenge wetten over dierenwelzijn maar ook voor voedselveiligheid."

Quarantaine
Esmée: "Ik ben op deze plek gaan wonen om beter voor de dieren te kunnen zorgen. Ik vind dat zinvol, hoewel het soms een druppel op de gloeiende plaat is. Ik schat dat ik zondag ergens tussen de zeven tot tien schapen in huis heb. De offerdieren die komende dagen gered worden, blijven drie weken bij mij in quarantaine. Als ze daarna gezond zijn verklaard, gaan ze door naar dierenliefhebbers die ze een verzorgde oude dag kunnen bieden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen