Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ervaren wietkwekers moeten voorrang krijgen'

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 10:54

Marc Josemans, voorzitter van Officiële Coffeeshops Maastricht, is niet te spreken over de loting die met de vergunningsaanvragen voor legale wietteelt gemoeid is. Volgens hem moeten ervaren telers van cannabis voorrang krijgen.

"En dat mogen best mensen zijn die al eerder in aanraking zijn gekomen met justitie vanwege het kweken van wiet", zegt Josemans.

Deadline
Josemans reageert daarmee op het verstrijken van de aanmelddatum voor legale wietteelt. Heerlen en Maastricht doen mee aan een experiment waarbij coffeeshops in tien Nederlandse steden legaal geteelde wiet gaan verkopen. Partijen die die legale wietteelt voor hun rekening willen nemen, konden zich tot dinsdag middernacht aanmelden. Voordat er geloot wordt, worden kandidaten uitgebreid gescreend. Het is nog niet bekend hoeveel aanmeldingen zijn binnengekomen. Afhankelijk van dat aantal wordt er geloot.

Tomatentelers
Volgens Josemans levert een loting van vergunningsaanvragen niet de beste kandidaten op voor wietteelt: "Het kan niet zo zijn dat een groenteteler die door loting een vergunning krijgt, overstapt van tomaten naar wiet. Dat is toch echt een hele andere tak van sport. Wij zien liever dat mensen met ervaring deze taak gaan vervullen."

Lees ook: Limburgse telers huiverig voor legale wietteelt

Josemans is daarom van mening dat niet alleen de overheid de vergunningsaanvragen moet behandelen maar ook de branche daarin betrokken moet worden: "Zodat je daar samen in besluit wie de vergunning krijgt. Dat moet niet alleen besloten worden door mensen die werken bij het ministerie. Met alle respect voor het werk van die mensen, maar zij weten bij god niet hoe het er in de cannabiswereld aan toe gaat."

Stap in de goede richting
Volgens Josemans is deze wietproef wel een stap in de goede richting: "Het kon eigenlijk niet meer slechter. Bij ons is de afgelopen jaren zo hard op de rem getrapt omdat iedereen ons een narco-staat noemde. We zijn hierdoor het uitgangspunt van het drugsbeleid uit het oog verloren, namelijk: een mogelijkheid bieden om in een veilige omgeving een overstap naar harddrugs te voorkomen. We zijn nu ingehaald door landen als Uruguay, Canada en zelfs de Verenigde Staten."

"Een positieve ontwikkeling", aldus Josemans, "is de wil, zowel bij de overheid als bij de branche, om de volgende stap te zetten. Laten we hopen dat het uiteindelijk leidt tot wat we altijd hebben gewild: legalisering."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen