Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ervaren wietkwekers moeten voorrang krijgen'

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 10:54

Marc Josemans, voorzitter van Officiële Coffeeshops Maastricht, is niet te spreken over de loting die met de vergunningsaanvragen voor legale wietteelt gemoeid is. Volgens hem moeten ervaren telers van cannabis voorrang krijgen.

"En dat mogen best mensen zijn die al eerder in aanraking zijn gekomen met justitie vanwege het kweken van wiet", zegt Josemans.

Deadline
Josemans reageert daarmee op het verstrijken van de aanmelddatum voor legale wietteelt. Heerlen en Maastricht doen mee aan een experiment waarbij coffeeshops in tien Nederlandse steden legaal geteelde wiet gaan verkopen. Partijen die die legale wietteelt voor hun rekening willen nemen, konden zich tot dinsdag middernacht aanmelden. Voordat er geloot wordt, worden kandidaten uitgebreid gescreend. Het is nog niet bekend hoeveel aanmeldingen zijn binnengekomen. Afhankelijk van dat aantal wordt er geloot.

Tomatentelers
Volgens Josemans levert een loting van vergunningsaanvragen niet de beste kandidaten op voor wietteelt: "Het kan niet zo zijn dat een groenteteler die door loting een vergunning krijgt, overstapt van tomaten naar wiet. Dat is toch echt een hele andere tak van sport. Wij zien liever dat mensen met ervaring deze taak gaan vervullen."

Lees ook: Limburgse telers huiverig voor legale wietteelt

Josemans is daarom van mening dat niet alleen de overheid de vergunningsaanvragen moet behandelen maar ook de branche daarin betrokken moet worden: "Zodat je daar samen in besluit wie de vergunning krijgt. Dat moet niet alleen besloten worden door mensen die werken bij het ministerie. Met alle respect voor het werk van die mensen, maar zij weten bij god niet hoe het er in de cannabiswereld aan toe gaat."

Stap in de goede richting
Volgens Josemans is deze wietproef wel een stap in de goede richting: "Het kon eigenlijk niet meer slechter. Bij ons is de afgelopen jaren zo hard op de rem getrapt omdat iedereen ons een narco-staat noemde. We zijn hierdoor het uitgangspunt van het drugsbeleid uit het oog verloren, namelijk: een mogelijkheid bieden om in een veilige omgeving een overstap naar harddrugs te voorkomen. We zijn nu ingehaald door landen als Uruguay, Canada en zelfs de Verenigde Staten."

"Een positieve ontwikkeling", aldus Josemans, "is de wil, zowel bij de overheid als bij de branche, om de volgende stap te zetten. Laten we hopen dat het uiteindelijk leidt tot wat we altijd hebben gewild: legalisering."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen