Overslaan en naar de inhoud gaan

Ervaren krachten aan het stuur in Beekdaelen

Geplaatst opwoensdag 9 januari 2019 - 22:05

De nieuwe fusiegemeente Beekdaelen krijgt een wethoudersploeg met heel wat bestuurservaring. Naar verluidt worden Roy van der Broek, Peter Janssen en Jos Timmermans CDA-wethouder.

De eerste twee waren eerder wethouder in de toenmalige gemeente Schinnen en Timmermans bekleedde de functie in Onderbanken.

Lees ook: Coalitie van vier partijen in Beekdalen

Politieke comeback
Voor de lokale partij Vernieuwingsgroep zijn Jeannette Quadvlieg en Jan Hermans de beoogde wethouders. Quadvlieg was dat voorheen al in Onderbanken en vanaf oktober 2015 in Schinnen. Zij volgde nota bene Jan Hermans op. Die was opgestapt, nadat uit de school klapte over een vertrouwelijk overleg over het vertrek van toenmalig burgemeester Berry Link. In dat overleg werd besloten Link niet te benoemen tot ereburger van Schinnen. Hermans maakt nu dus zijn politieke comeback.

Nog even geheim
John Essers is de wethouderskandidaat voor GroenLinks en de PvdA. Essers was eerder wethouder voor GroenLinks in Nuth. De nieuwe coalitie van CDA, Vernieuwingsgroep, GroenLinks en PvdA wil de namen van de wethouders zelf nog niet bekend maken, omdat ze eerst nog onderworpen moeten worden aan een integriteitstoets. Die procedure neemt een paar weken in beslag.

Coalitie-oppositie
Formateur en CDA-voorman Roy van der Broek kan zich voorstellen dat de drie partijen die in de oppositie terecht komen, teleurgesteld zijn. "Maar ook Beekdaelen Lokaal, VVD en D66 willen we bij het beleid blijven betrekken. Er is dinsdag niet voor niks unaniem een programma vastgesteld door de gemeenteraad. Het is de bedoeling dat ook samen uit te werken. Wij willen dan ook het liefst niet spreken van coalitie en oppositie", aldus Van der Broek.

Grootste chemie
Maar volgens de formateur was de chemie tussen de vier coalitiepartijen het grootste. "Er waren ook wat inhoudelijke verschillen met de rest. Bijvoorbeeld op het gebied van industrieterreinen en het natuurbeleid." Hij ontkent dat de deels verstoorde verhoudingen in de voormalige gemeente Nuth een belangrijke rol hebben gespeeld bij de coalitievorming. "Het irrationele telt altijd mee. Maar ik heb dat niet als extreem ervaren, want iedereen zei de oude politieke verhoudingen achter zich te willen laten."

Af en toe storm
CDA-fractievoorzitter Twan Schevers verwacht desondanks dat het de komende periode 'zeker af en toe zal stormen' in de gemeenteraad. Formateur Van der Broek is daar wat positiever over. "Een scherp debat op basis van de inhoud is prima, zolang de discussie maar niet op het persoonlijk vlak wordt gevoerd."

De nieuwe coalitie in Beekdaelen is goed voor 16 van de 25 raadszetels.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen