Overslaan en naar de inhoud gaan

Ernstige waarschuwing: Mosae Zorggroep zag de bui al hangen

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 17:52

Mosae Zorggroep is niet verrast over de ernstige waarschuwing die de Maastrichtse zorginstelling van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft gekregen.

"We hebben deze week al bericht gekregen dat we een aanwijzing zouden krijgen", zegt interim-directeur Zorg Frank Beffers. "We zijn al langere tijd in goed overleg met de inspectie."

Voorwaarschuwing
De zorggroep kwam in april al onder verscherpt toezicht van de inspectie te staan. Maar in die tijd is de situatie onvoldoende verbeterd. De inspectie vindt met name "dat Mosae te weinig en onvoldoende deskundige zorgverleners inzet".

Lees ook: Ernstige waarschuwing Inspectie voor Mosae Zorggroep

Te weinig personeel
Beffers schrijft de problemen bij Mosae toe aan krapte op de arbeidsmarkt, te hoge werkdruk en steeds complexer wordende zorgtaken. De waarom-vraag is volgens hem niet makkelijk te beantwoorden: "De zwaarte van de zorg neemt al langere tijd toe, we hebben in het verleden onvoldoende ingezet op het bijscholen van mensen. Langzamerhand wordt de druk op de mensen hoger en dan ontstaat er ziekteverzuim. Zo kom je in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is".

Opnamestop
Niet alleen de inspectie maakt zich zorgen, zegt Beffers. De Mosae Zorggroep maakt zichzelf ook zorgen om een aantal woongroepen. In september heeft Mosae zelf daarom al een opnamestop voor nieuwe cliënten ingesteld. Dat werpt volgens Beffers vruchten af. "We hebben nu al 30 patiënten minder en die daling zal nog verder doorzetten." Langzaam maar zeker moet er zodoende een situatie ontstaan waarin er weer voldoende personeel is, niet alleen om de basiszorg te kunnen leveren, maar ook om tijd te hebben voor een kopje koffie, een praatje of andere activiteiten met de cliënten.

Hoop op verbetering
Beffers zegt goede hoop te hebben dat er binnen drie maanden weer 'veilige zorg' geleverd kan worden. De inspectie heeft de Mosae Zorggroep een ultimatum gesteld: voor 7 februari komend jaar moet de zorginstelling haar zaakjes weer op orde hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen