Overslaan en naar de inhoud gaan

Ernstige waarschuwing: Mosae Zorggroep zag de bui al hangen

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 17:52

Mosae Zorggroep is niet verrast over de ernstige waarschuwing die de Maastrichtse zorginstelling van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft gekregen.

"We hebben deze week al bericht gekregen dat we een aanwijzing zouden krijgen", zegt interim-directeur Zorg Frank Beffers. "We zijn al langere tijd in goed overleg met de inspectie."

Voorwaarschuwing
De zorggroep kwam in april al onder verscherpt toezicht van de inspectie te staan. Maar in die tijd is de situatie onvoldoende verbeterd. De inspectie vindt met name "dat Mosae te weinig en onvoldoende deskundige zorgverleners inzet".

Lees ook: Ernstige waarschuwing Inspectie voor Mosae Zorggroep

Te weinig personeel
Beffers schrijft de problemen bij Mosae toe aan krapte op de arbeidsmarkt, te hoge werkdruk en steeds complexer wordende zorgtaken. De waarom-vraag is volgens hem niet makkelijk te beantwoorden: "De zwaarte van de zorg neemt al langere tijd toe, we hebben in het verleden onvoldoende ingezet op het bijscholen van mensen. Langzamerhand wordt de druk op de mensen hoger en dan ontstaat er ziekteverzuim. Zo kom je in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is".

Opnamestop
Niet alleen de inspectie maakt zich zorgen, zegt Beffers. De Mosae Zorggroep maakt zichzelf ook zorgen om een aantal woongroepen. In september heeft Mosae zelf daarom al een opnamestop voor nieuwe cliënten ingesteld. Dat werpt volgens Beffers vruchten af. "We hebben nu al 30 patiënten minder en die daling zal nog verder doorzetten." Langzaam maar zeker moet er zodoende een situatie ontstaan waarin er weer voldoende personeel is, niet alleen om de basiszorg te kunnen leveren, maar ook om tijd te hebben voor een kopje koffie, een praatje of andere activiteiten met de cliënten.

Hoop op verbetering
Beffers zegt goede hoop te hebben dat er binnen drie maanden weer 'veilige zorg' geleverd kan worden. De inspectie heeft de Mosae Zorggroep een ultimatum gesteld: voor 7 februari komend jaar moet de zorginstelling haar zaakjes weer op orde hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen