Overslaan en naar de inhoud gaan

Eric van der Luer: 'Ik weet dat er is gefixt'

Geplaatst opmaandag 4 oktober 2021 - 22:09

Oud-voetballer en trainer Eric van der Luer is niet geheel verrast over de berichten van mogelijke matchfixing in de beloftencompetitie van het betaald voetbal. "Je schrikt in eerste instantie, maar je snapt wel dat mensen gevoelig zijn voor geld."

Van der Luer deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten Sport.

Snappen
Zondag werd de Limburgse voetbalwereld opgeschrikt door berichten dat Jong Fortuna Sittard en Jong Roda JC Kerkrade mogelijk betrokken zouden zijn bij wedstrijden die werden beïnvloed door matchfixing. Een wedstrijd die uit het onderzoek van de NOS kwam was die tussen Jong Roda JC en Jong RKC Waalwijk. Van der Luer was enkele weken voor die wedstrijd nog trainer van het beloftenteam van de Kerkradenaren. "Ik was net weg als trainer." De oud-speler was verrast toen hij de eerste berichten kreeg. "Maar als je verder kijkt, snap je dat mensen daar gevoelig voor zijn, omdat het om geld gaat."

Lees ook: 'Mogelijk matchfixing met Limburgse voetbaltalenten'

Betrokken
Van der Luer was ook betrokken bij de podcast van de NOS waarin de onthullingen werden gedaan. "Ik werd benaderd omdat ik bekend was in de beloftencompetitie. Dus mij werd gevraagd of ik bepaalde namen kende en op een gegeven moment kwamen ze ook met die wedstrijd van Jong Roda JC." Of er bij die wedstrijd is gefixt, weet Van der Luer niet. De oud-voetballer is er wel van overtuigd dat er matchfixing is in het voetbal. "Ik weet dat er gefixt is."

Financieel
Volgens Van der Luer is de beloftencompetitie interessant om te fixen omdat de wedstrijden niet op televisie komen. "Het is dan gemakkelijker om te winnen of te verliezen." Daarnaast spelen financiën ook een belangrijke rol, zo zegt Van der Luer. "In mijn team verdienden sommige spelers toen niks, ze moesten zelfs contributie betalen."

Uit het onderzoek van de NOS bleek dat de RKC-spelers, die de wedstrijd tegen Roda bewust verloren, 1500 euro per speler kregen. "Dit ligt ook op de loer in de Keuken Kampioen Divisie. Het idee dat er veel geld wordt verdiend in het betaald voetbal is slechts weggelegd voor een aantal clubs."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen