Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfgoedprijs voor onderzoek nalatenschap Jheronimus Bosch

Geplaatst opwoensdag 17 mei 2017 - 14:37

Het onderzoek naar de nalatenschap van Jheronimus (Jeroen) Bosch heeft de belangrijkste Europese prijs voor cultureel erfgoed gewonnen in de categorie research.

In dit project was een belangrijke rol weggelegd voor de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL).

Hoogwaardige technieken
Het Bosch Research and
Conservation Project (BRCP) onderzocht de kunstwerken van Jheronimus Bosch met hoogwaardige technieken. Het BRCP bracht hiervoor onderzoekers, conservatoren en restauratoren samen. Een van die partijen was de Stichting Restauratie Atelier Limburg.

Schildertechniek
Een restaurator van de
SRAL bracht de opbouw van de schilderijen, de schildertechniek, de gebruikte materialen en de algemene staat van het werk in kaart. Door grondig onderzoek, onder andere met een microscoop, werd veel nieuwe informatie verzameld over de vijfhonderd jaar oude panelen. SRAL is ook betrokken bij restauratie van diverse werken van Bosch. Maart vorig jaar zijn de resultaten van het zesjarige onderzoeksproject gepubliceerd.

Finland
De zogenoemde 'Europa
Nostra'-prijs werd in het Finse Turku uitgereikt door de EU-commissaris voor Cultuur en door tenor Plácido Domingo, die president is van erfgoedorganisatie Europa Nostra. Bij de onderscheiding hoort ook een geldprijs van 10.000 euro.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Prominenten pleiten voor behoud museum Het Domein
Schilderij van Weertse kunstenaar naar Louvre
'Roofdoek van Stalin' terug naar eigenaar
'Overleg over toekomst Domein nooit gevoerd'
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen