Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfenis Mie: Venlo toast met 150 frieteieren

Geplaatst opdonderdag 3 januari 2019 - 14:40

In de nacht van woensdag op donderdag overleed frietei-boegbeeld Mieke Schreurs. De Venlose snack werd ooit na een uitvaart zelfs gebruikt om te toasten op het leven.

Dat zegt bekende Venlonaar Sef Derkx in gesprek met L1 als reactie op het overlijden van Schreurs.

Lees ook: Grondlegger van iconische Venlose snack overleden

Begrafenis
Een fervent liefhebber van de iconische snack had als laatste wens, dat er na zijn dood met een frietei in de lucht getoast werd op zijn leven. Het was een persoon die regelmatig uitging en daar telkens een frietei bij at. Na het overlijden van deze persoon werden er bij Mie en zoon Hans door de begrafenisondernemer 150 frieteieren afgenomen. Als laatste eer werd er met een frietei in de lucht getoast op de hemelvaart van die persoon.

Warme verhalen
"Mie had de gave om geweldige verhalen te vertellen in een prachtig onvervalst Venloos dialect", zegt Derkx. Zo werd er ook bij Automatiek Piccadilly, het verkooppunt van de snack, een vaste tussenstop gemaakt tijdens een georganiseerde stadswandeling. Hier kon men onder het genot van de Venlose delicatesse luisteren naar de warme verhalen van Mie Schreurs-Braam.

Liefhebbers hoeven zich niet ongerust te maken. De snack blijft gewoon in het assortiment. De frietei saga zal worden voortgezet door zoon Hans.

In 2009 maakte L1 een reportage over de Venlose specialiteit.

Amsterdam
"Als Daan Doesborgh, een oud stadsdichter van Venlo, met de trein vanuit Amsterdam voorbij Sevenum is ruikt hij in gedachten al het frietei", aldus Derkx. Vaak als de trein dan zijn bestemming bereikt had was Automatiek Piccadilly voor Doesborgh het eerstvolgende station om daar een frietei te bestellen.

Portretten
In de laatste periode van het leven van Mie paneerde zij alleen nog maar de snack. Mie stond iedere ochtend om 06:30 uur op om bij de portretten van haar overleden echtgenoot een kaarsje aan te steken en de portretten een kus te geven. Hierna ging Mie naar beneden om vervolgens weer honderden frieteieren te paneren.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen