In de nacht van woensdag op donderdag overleed frietei-boegbeeld Mieke Schreurs. De Venlose snack werd ooit na een uitvaart zelfs gebruikt om te toasten op het leven.
Dat zegt bekende Venlonaar Sef Derkx in gesprek met L1 als reactie op het overlijden van Schreurs.
Grondlegger van iconische Venlose snack overleden Lees ook:
Begrafenis
Een fervent liefhebber van de iconische snack had als laatste wens, dat er na zijn dood met een frietei in de lucht getoast werd op zijn leven. Het was een persoon die regelmatig uitging en daar telkens een frietei bij at. Na het overlijden van deze persoon werden er bij Mie en zoon Hans door de begrafenisondernemer 150 frieteieren afgenomen. Als laatste eer werd er met een frietei in de lucht getoast op de hemelvaart van die persoon.
Warme verhalen
"Mie had de gave om geweldige verhalen te vertellen in een prachtig onvervalst Venloos dialect", zegt Derkx. Zo werd er ook bij Automatiek Piccadilly, het verkooppunt van de snack, een vaste tussenstop gemaakt tijdens een georganiseerde stadswandeling. Hier kon men onder het genot van de Venlose delicatesse luisteren naar de warme verhalen van Mie Schreurs-Braam.
Liefhebbers hoeven zich niet ongerust te maken. De snack blijft gewoon in het assortiment. De frietei saga zal worden voortgezet door zoon Hans.
Amsterdam
"Als Daan Doesborgh, een oud stadsdichter van Venlo, met de trein vanuit Amsterdam voorbij Sevenum is ruikt hij in gedachten al het frietei", aldus Derkx. Vaak als de trein dan zijn bestemming bereikt had was Automatiek Piccadilly voor Doesborgh het eerstvolgende station om daar een frietei te bestellen.
Portretten
In de laatste periode van het leven van Mie paneerde zij alleen nog maar de snack. Mie stond iedere ochtend om 06:30 uur op om bij de portretten van haar overleden echtgenoot een kaarsje aan te steken en de portretten een kus te geven. Hierna ging Mie naar beneden om vervolgens weer honderden frieteieren te paneren.