Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfenis Mie: Venlo toast met 150 frieteieren

Geplaatst opdonderdag 3 januari 2019 - 14:40

In de nacht van woensdag op donderdag overleed frietei-boegbeeld Mieke Schreurs. De Venlose snack werd ooit na een uitvaart zelfs gebruikt om te toasten op het leven.

Dat zegt bekende Venlonaar Sef Derkx in gesprek met L1 als reactie op het overlijden van Schreurs.

Lees ook: Grondlegger van iconische Venlose snack overleden

Begrafenis
Een fervent liefhebber van de iconische snack had als laatste wens, dat er na zijn dood met een frietei in de lucht getoast werd op zijn leven. Het was een persoon die regelmatig uitging en daar telkens een frietei bij at. Na het overlijden van deze persoon werden er bij Mie en zoon Hans door de begrafenisondernemer 150 frieteieren afgenomen. Als laatste eer werd er met een frietei in de lucht getoast op de hemelvaart van die persoon.

Warme verhalen
"Mie had de gave om geweldige verhalen te vertellen in een prachtig onvervalst Venloos dialect", zegt Derkx. Zo werd er ook bij Automatiek Piccadilly, het verkooppunt van de snack, een vaste tussenstop gemaakt tijdens een georganiseerde stadswandeling. Hier kon men onder het genot van de Venlose delicatesse luisteren naar de warme verhalen van Mie Schreurs-Braam.

Liefhebbers hoeven zich niet ongerust te maken. De snack blijft gewoon in het assortiment. De frietei saga zal worden voortgezet door zoon Hans.

In 2009 maakte L1 een reportage over de Venlose specialiteit.

Amsterdam
"Als Daan Doesborgh, een oud stadsdichter van Venlo, met de trein vanuit Amsterdam voorbij Sevenum is ruikt hij in gedachten al het frietei", aldus Derkx. Vaak als de trein dan zijn bestemming bereikt had was Automatiek Piccadilly voor Doesborgh het eerstvolgende station om daar een frietei te bestellen.

Portretten
In de laatste periode van het leven van Mie paneerde zij alleen nog maar de snack. Mie stond iedere ochtend om 06:30 uur op om bij de portretten van haar overleden echtgenoot een kaarsje aan te steken en de portretten een kus te geven. Hierna ging Mie naar beneden om vervolgens weer honderden frieteieren te paneren.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen