Overslaan en naar de inhoud gaan

Ereplek voor Parkstad in reisgids met 'prachtige lelijkheid'

Geplaatst opvrijdag 10 januari 2020 - 7:02

Journalist Mark van Wonderen heeft een fascinatie voor aandoenlijke treurnis en onontkoombaar verval. Zijn voorliefde is zelfs zo groot dat hij een alternatieve reisgids heeft gemaakt met de 'mooiste lelijke plekken' van Nederland. Limburg heeft een prominente plek in dit naslagwerk.

In zijn reisgids, die Treurtrips heet, belicht hij Venray, Venlo, Horst, Valkenburg, Vaals, Limburgse seksclubs en de hele regio Parkstad.

Poel van prachtige lelijkheid
"Heerlen is een grote poel van prachtige lelijkheid", zegt de schrijver uit Bergen aan Zee op L1 Radio. "Je moet het niet negatief zien. Het is een ode aan dat soort plekken. Het is bewondering en verwondering. Ik vind het oprecht mooi."

Video: L1

Thrillseekers
Het boek staat dan ook vol met foto's van merkwaardige straatjes en bijzondere panden. Verder heeft hij voor de liefhebber ook wandel-, fiets- en scootmobielroutes uitgestippeld. Bijzonder in het boek is ook dat hij waarschuwt voor locals. Zoals hij zelf zegt iets voor de échte 'thrillseekers'. "In de buurt bij Hoensbroek is een straatje bij een industrieterrein", zegt Van Wonderen. "Toen ik de waarschuwing kreeg om daar geen foto's te maken, dacht ik: daar moet ik heen. Het was fantastisch."

Genieten
Zijn voorliefde voor de regio Parkstad is zelfs zo groot dat hij weekendjes met vrienden naar Heerlen gaat. "Twee dagen rondlopen en genieten. Ook in Kerkrade. Dan hebben we een topweekend", zegt Van Wonderen. In zijn boek komt Heerlen dan ook uitgebreid aan bod met bouwwerken als het Maankwartier, Royal, het Thermenmuseum en het Unescoplein. Maar Van Wonderen heeft ook oog voor andere Limburgse plaatsen. "Het overgrote deel van Nederland kent Limburg alleen maar van Maastricht, maar ga ook zeker eens in Venlo en Venray kijken naar die mooie lelijkheid die daar in volle glorie aanwezig is", zegt hij. "In Limburg doet de bebouwing me meer denken aan Vlaanderen. Iets chaotischer."

Ode aan Chinees
Het is niet voor het eerst dat Van Wonderen een bijzonder boek uitbrengt. Van zijn hand verscheen eerder al CHIN.IND.SPEC.REST. Een verdwijnend Nederlands Fenomeen. Voor dit stukje literatuur heeft hij alle Chinese restaurants die Nederland rijk is in beeld gebracht. "Het Chinees-Indische restaurant is een oer-Hollands fenomeen, ja, zelfs Nederlands cultuurerfgoed. De wonderlijke combinatie van Chinese en Indische keuken is alleen in Nederland te vinden", zegt Van Wonderen. Omdat veel van deze horecazaken uit het straatbeeld verdwijnen of worden omgetoverd tot hip shushirestaurant is hij er met zijn camera op uitgetrokken. "Voordat het echt te laat is", aldus Van Wonderen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen