Overslaan en naar de inhoud gaan

Eredoctoraat UM voor Jaap van Dissel

Geplaatst opmaandag 6 september 2021 - 19:50

De Universiteit Maastricht heeft het nieuwe academische jaar ingeluid met een eredoctoraat voor Jaap van Dissel. De voorzitter van het Outbreak Management Team krijgt de titel voor het combineren van wetenschap met een maatschappelijke rol.

Van Dissel adviseert al anderhalf jaar lang kabinet en parlement over de stand van zaken rond het coronavirus. Mede door zijn aanbevelingen, werd de uitreiking van het eredoctoraat verschoven van januari naar september. Maandagmiddag kreeg Van Dissel in het Theater aan het Vrijthof met een half jaar vertraging zijn eredoctoraat uit handen van hoogleraar Christian Hoebe. “Jaap van Dissel vervult als voorzitter van het Outbreak Management Team een centrale rol in de coronacrisis. Dankzij hem is de wetenschap een belangrijk baken en kompas voor het kabinet”, aldus Christian Hoebe, naast erepromotor ook hoofd infectieziektenbestrijding van de GGD Zuid-Limburg.

Politiek signaal
Met het eredoctoraat aan Van Dissel geeft de Universiteit Maastricht ook een politiek signaal af. De coronapandemie werd afgelopen jaar ook een strijd om informatie, waarbij wetenschappelijke adviezen vaak onder vuur lagen. "Van Dissel symboliseert als geen ander hoe een wetenschapper een rol met enorme maatschappelijke impact kan invullen", aldus rector magnificus Rianne Letschert eerder bij de Universiteit Maastricht.

Dilemma
Juist het invullen van die maatschappelijke rol met gedetailleerde adviezen maakte de wetenschapper Van Dissel ook kwetsbaar. Het virus was nieuw en onbekend, de politiek wilde duidelijke adviezen. Het leverde Van Dissel en het RIVM regelmatig kritiek op. "Als wij nooit fouten zouden hebben gemaakt, dan hadden we niet genoeg geprobeerd. Dat moet je als wetenschapper ook omarmen. Het is ook belangrijk om te realiseren dat we in het begin nog maar een fractie hadden van de kennis die we inmiddels in dit jaar hebben opgebouwd. Desalniettemin moesten we toch adviseren aan het kabinet, op basis van onze kennis van de infectieziekten in het algemeen."

Limburg
In die adviezen speelden onderzoeken uit Limburg een belangrijke rol. Het zuiden van Nederland werd als hardste geraakt in de eerste golf. Bovendien zijn de lijntjes tussen huisartsen, ziekenhuizen en GGD in Limburg korter dan in andere delen van het land. "Er zijn in Limburg een aantal onderzoeken uitgevoerd die heel belangrijk waren om een inzicht te krijgen hoe de situatie was in het land. Om ook het landelijk beleid op vast te stellen. Maastricht heeft al een naam om zich meer te richten op de geneeskunde buiten het ziekenhuis. En ik denk dat ze die naam helemaal hebben waargemaakt in deze covid-tijd."

Kennis
Hoogleraar Christian Hoebe start deze week ook weer met studenten op de universiteit. Hij merkt dat zijn omgeving aanzienlijk beter op de hoogte is van infectieziekten dan een jaar geleden. "Nog nooit was er dagelijks zoveel aandacht voor het vakgebied van de infectieziekten. Iedereen weet nu wat een druppelinfectie, een reproductiegetal, bron- en contactonderzoek en transmissie is, dankzij de briefings van Van Dissel: colleges voor het hele land. Standvastig en rustig koers houden in de golven van de pandemie. Een uitzonderlijke prestatie. Dankzij hem is de wetenschap een belangrijk baken en kompas voor het kabinet. Dit eredoctoraat is dik verdiend.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen