Overslaan en naar de inhoud gaan

Is er nog plek voor kleding in de winkelstraat?

Geplaatst opvrijdag 10 januari 2020 - 6:00

Didi failliet, modeketens Promiss en Steps die een groot aantal winkels afstoten, Coolcat dat vorig jaar de deuren noodgedwongen moest sluiten - kledingketens zijn volop in het nieuws.

De moordende concurrentie van online webshops wordt gezien als voornaamste oorzaak van de financiële problemen. Maar de ketens moeten volgens retaildeskundigen ook de hand in eigen boezem steken.

Eind nog niet in zicht
Alleen al in Limburg dreigen de komende tijd tientallen winkelfilialen van modeketens te sluiten. “En daar zal het niet bij blijven”, denkt Edward Buitelaar. De retaildeskundige uit Helmond ziet dat de branche hard wordt getroffen door de groei van webshops. Dat is ook niet verrassend want het grootste deel - zo’n 80 procent - van de internetverkopen bestaat uit aankopen van schoenen, truien, jassen en andere modeaccessoires.

Eenheidsworst
"Dan moet je zorgen dat je onderscheidend bent als winkel", zegt deskundige Frans Lalieu uit Thorn. "En dat zijn de meeste ketens niet.” En daar is ook Buitelaar het mee eens. “Er zijn er op dit moment veel te veel. En de meeste winkels lijken op elkaar. Zijn eenheidsworsten.”

Lees ook: Modeketen Didi failliet verklaard

Om te kunnen concurreren met de onlineshops moeten ze een meerwaarde hebben, zeggen de deskundigen. “Wie niet kiest, die verliest”, verklaart Buitelaar. “Maar wie niet zelf durft te kiezen, heeft al verloren. En dat geldt voor veel winkels.”

Generatiekloof
De winkels moeten dus keuzes maken. “Ze moeten zich richten op een doelgroep. En kies daar je assortiment bij”, weet de retaildeskundige. “En blijf ze verrassen. Dan blijven ze ook komen.” Maar ook het personeel speelt een grote rol. “Als je een jonge verkoper in een winkel voor ouderen zet, dan heb je al een generatiekloof”, zegt Buitenlaar. “Dat werkt niet.”

Gunfactor
Ook moeten winkels zorgen voor een gunfactor. “Ik kom regelmatig bij een kleine winkel in Roermond”, zegt Lalieu. “Daar heb ik het gevoel dat ik op bezoek ga. Ze weten wie ik ben. Ik krijg een kop koffie. En koop er uiteindelijk kleren omdat ik dat de eigenaar gun.”

Neerwaartse spiraal
Het aantal kledingwinkels zal de komende jaren verder afnemen, zo is de verwachting. Goed nieuws voor de overgebleven concurrenten dus. Of toch niet? “Concurrenten verdwijnen inderdaad. Maar die laten leegte in de binnensteden achter”, stelt Paul Berden van Berden Mode en Wonen, die acht modewinkels in Nederland heeft. “Dat leidt tot verloedering, leegstand. Daardoor blijven nog meer mensen weg uit de stadscentra.”

Inkrimpen
De ondernemer uit Venlo legt de schuld ook bij gemeenten. “De winkelcentra moeten compacter. Maar veel gemeenten hebben geen beleid. In plaats van inkrimpen wordt er bijgebouwd”, zegt Berden. Daardoor ontstaat leegstand. En daar moeten de gemeenten iets aan doen. “Er moeten woningen komen, kantoren in de binnenstad, onderwijs. Dan worden centra weer leefbaar en komen er weer mensen.”

Extra toevoegen
Modewinkels zullen niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. “Winkels die iets extra's toevoegen, blijven bestaan”, zegt de retaildeskundige uit Horn. “Bedrijven als C&A en Zara. Die de mode op de voet volgen en goedkoop zijn. Die doen het goed.”

Winkellandschap
Wel zal het winkellandschap veranderen. “In Limburg blijft straks een viertal grote winkelcentra in grote steden over”, verwacht Lalieu. “Daar liggen ook kledingwinkels. In de kleine kernen zullen alleen nog maar grote concerns gevestigd zijn, die zich richten op de alledaagse boodschappen en spullen.” Ook moeten de ketens naast de winkelverkoop vol inzetten op internet. “Want een onlineshop en fysieke winkel versterken elkaar. Daar is geld mee te verdienen.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen