Overslaan en naar de inhoud gaan

Enzymen van DSM moeten bouw helpen

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 22:05

Met specifieke enzymen in het voer van koeien wil het kabinet dat de dieren minder stikstof gaan uitstoten. En juist met die stikstofruimte zouden bouwprojecten die stilliggen, weer op gang kunnen worden gebracht.

De enzymen, die aan het bestaande veevoer kunnen worden toegevoegd, worden geproduceerd door het chemiebedrijf DSM Nederland, dat het hoofdkantoor in Heerlen heeft.

Maatregelen
Ingewijden bevestigen aan de NOS dat dit een van de maatregelen is die het kabinet wil nemen om uit de stikstofcrisis te komen.

Negatieve gevolgen
Een ingewijde laten aan de NOS weten dat de invoering binnen een week kan. DSM laat aan de omroep weten dat de enzymen geen negatieve gevolgen hebben voor de melkafgifte en gaat het voer er niet anders door smaken.

Grootste bron van stikstofvervuiling
Volgens deskundigen zou het een stikstofwinst van minimaal tien procent kunnen opleveren op korte termijn. Van de stikstofvervuiling is de melkveehouderij is de grootste bron.

Het nadeel is dat de toegevoegde enzymen het veevoer een stuk duurder zal maken. Maar het kabinet zou die kosten wel willen dragen. De komende tijd worden de kosten geschat op enkele tientallen miljoenen euro's.

Lees ook: Snel duidelijkheid over stikstofuitstoot vliegveld Beek

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen