Poetsvrouw wordt exposant: Barbiecollectie Saskia in museum

Saskia Poortvliet in Museum Valkenburg © L1 (Niena Bocken)
Een verzameling van de poetsvrouw van het Museum Valkenburg is de komende weken te zien in datzelfde museum. Saskia Poortvliet bleek een fanatieke Barbieverzamelaar, werd daarom gevraagd om haar collectie te tonen.
Eigenlijk is ze de vaste interieurverzorgster van het museum. Toen haar collega's er lucht van kregen dat ze groot Barbieverzamelaar was werd haar, in het kader van 65 jaar Barbie, gevraagd om in het museum te exposeren.

Beroep

En zo geschiedde. Saskia heeft zelf zo'n 250 Barbies. Daarvan staan er ongeveer nu ongeveer 70 in het museum. Poortvliet vindt het wel grappig; "Wat veel mensen niet weten is dat Barbie vele beroepen had. Dokter, astronaut en óók ook interieurverzorgster."

Niet leuk

Eigenlijk gaf ze vroeger helemaal niets om de pop. "Ik had er eentje gekregen van mijn moeder, met rood haar. Die vond ik niet mooi" zegt Saskia. Maar precies die Barbie is ook de aanleiding voor de verzamelwoede. Toen Saskia op haar 34ste de pop weg wilde doen stuitte ze op een advertentie in de krant waarin werd gevraagd naar oude Barbies. Daar reageerde ze op. "Toen zag ik de vitrinekast van de verzamelaarster met al die oude Barbies, en toen dacht ik: wauw! Dat wil ik ook."

Pronkstuk

De pop met het rode haar ging weer mee terug naar huis. Sindsdien heeft ze dus een behoorlijke collectie opgebouwd, met als pronkstuk een Barbie uit 1967: de colour magic Barbie, wier haar van rood naar blond en weer van blond naar rood kon worden geverfd met een speciale vloeistof. Saskia struint nog steeds beurzen af op zoek naar oude en nieuwe exemplaren van verschillende Barbies, haar grootste wens is Barbie nummer 1: de allereerste Barbie die gemaakt werd. "Maar je kunt niet alles in een keer kopen, die is ook heel duur."

Raar aangekeken

Sommige mensen vinden haar hobby kinderachtig, maar daar trekt ze zich niks van aan. "Andere mensen verzamelen treintjes of Dinky Toys, nou, voor mij is dat Barbie. De pop geeft me heel veel plezier." Ze hoopt met de tentoonstelling dan ook ook anderen dat plezier te brengen en te enthousiasmeren.
De expositie 'Spiegel van de tijd' loopt van 7 februari tot en met 3 maart in Museum Valkenburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!