'Hier kan ik úúúren mee doorgaan, zonder te eten of drinken'

Beeldhouwer Hans Reijnders aan het werk in zijn atelier in Venlo © L1 (Wouter Nelissen)
Beeldhouwer Hans Reijnders (77) uit Venlo zit dit jaar vijftig jaar in het vak. Al zolang hij zich kan herinneren wil hij kunstenaar worden.
Als Hans Reijnders aan een beeld werkt in zijn werkplaats in Venlo vliegt de tijd voorbij. Vaak zonder dat hij het doorheeft. Het monotone hakken heeft iets meditatiefs voor hem. "Ja, daar kan ik úúúúren mee doorgaan. Ik kan ook kappen met mijn ogen dicht, dan sla ik toch niet op mijn vingers. Dan voel ik hoe ik moet kappen."
"Je geeft energie af, maar het beeld geeft die energie ook weer terug. En dan kun je uren doorgaan. Ik drink dan niet, ik eet dagen niet. Ik kan rustig zes, zeven, acht uur aan zo'n beeld werken, dan vergeet ik alles om me heen."
De werkplaats van kunstenaar Hans Reijnders (77) © L1 (Wouter Nelissen)
De beelden die Reijnders zijn abstract, maar dragen duidelijk zijn signatuur. Ze verbeelden 'beweging, ritme, vaak heel simpel' aldus de kunstenaar. Vele tientallen sculpturen van zijn hand staan in Limburg en ver daarbuiten, tot in China en Japan aan toe.

Michelangelo

Dat Reijnders kunstenaar zou worden , stond al vroeg vast. Cultuur speelde een grote rol in het gezin - zijn vader was restaurateur, en het hele huis hing vol schilderijen. "Mijn ouders hielden heel veel van kunst. We hadden thuis ook een piano en als mijn broer daar dan op ging spelen, pakte ik een boek om in te kijken. En dat was dan een boek met werk van Michelangelo, zo heb ik later kunnen reconstrueren. Mijn ouders hebben me ook altijd gestimuleerd in het kunstenaarschap."
Terug naar het beeldhouwen. Wat vindt Reijnders nou mooier, het uiteindelijke beeld of juist het proces naar dat eindresultaat toe? Het hakken? "In zekere zin tóch het eindresultaat. Dat is uiteindelijk het doel van het beeldhouwen, dat ik iets overhoud waar ik mijn gevoelens in heb gestopt."
"Maar het proces als zodanig is gewoon ook lekker. Je kunt je er helemaal aan geven. Als je aan het hakken bent, en je wil hard hakken, dan moet je aan iemand denken die je haat. En dan is dat zó lekker. Daar krijg je gewoon energie van."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!