Ummer d’r Neaver stopt ermee, en nu definitief

Ummer d’r Neaver © Peter Trompetter
Na bijna 44 jaar valt het doek voor Ummer d’r Neaver. Dit najaar staat de dialectband voor het laatst op de planken tijdens twee grote afscheidsconcerten in thuisstad Kerkrade. Een comeback is dit keer uitgesloten. "We gaan er een punt achter zetten."
Marc Hermans en Joost Meijs van Ummer d’r Neaver weten zelf ook niet meer precies hoe vaak de band nu al afscheid heeft genomen. Een keer of vijf, zes? Maar die gimmick is voorbij. De allerlaatste keer komt eraan, Ummer d’r Neaver houdt er dit jaar echt mee op.

Medammecour

"Het is goed geweest", zegt Meijs. "We zijn ook nog altijd met de Medammecour bezig en dat is ons kindje momenteel." Sinds 2015 vormt hij samen met Hermans de spil van de carnavalsrevue Medammecour on Tour, waar ze naar eigen zeggen vrijwel al hun tijd en creatieve energie in steken. Het blijkt niet langer te combineren met Ummer d’r Neaver, één van de beeldbepalende acts binnen de Limburgse carnavalswereld. Altijd een tikje tegendraads en op zoek naar de randjes.

Kwaliteit

"Je bent net zo goed als je laatste liedje, je laatste productie of toneelstuk", legt Hermans uit. "Dus je wilt altijd een bepaalde kwaliteit leveren, maar dat gaat op een bepaald moment niet meer. En dan moet je zeggen: dit is het geweest, we sluiten fijn af, en dat was het dan."

Rationeel

Een weloverwogen keuze dus, die - ondanks decennia gedeeld lief en leed - niet gepaard lijkt te gaan met grote emoties. Hermans: "We kijken heel dankbaar terug op een waanzinnige samenwerking met al die mannen al die jaren, en op heel veel prachtige momenten van creativiteit en lol en plezier samen. Niet met pijnlijke gevoelens. Het is meer rationeel. We hebben het heel erg fantastisch gehad - en that’s it."
Ummer d'r Neaver in de beginjaren © Ummer d'r Neaver
Kolder
Ummer d’r Neaver werd in 1981 opgericht door Jo Janssen, Bert Meijers en Jo Handels. Een jaar later voegde Hermans zich als drummer bij de band, en weer een jaar later volgde Meijs als zanger. Ze kenden elkaar al uit hun middelbareschooltijd aan het Sancta Maria College, waar ze elkaar vonden in een gedeeld gevoel voor humor. Het bleek een gouden combinatie: kolderteksten, vaak toegespitst op de actualiteit, livemuziek, en de klassieke stem van Meijs, die later een conservatoriumstudie afrondde en in de operawereld actief was.

Popmuziek

"Het sterke in die beginjaren was dat we, geïnspireerd door de Keulse successen van de Bläck Fööss, popmuziek introduceerden in de wereld van de carnaval", vertelt Hermans. Ze speelden live hun eigen nummers, die in de beginjaren met name door Jo Janssen en Bert Meijers werden geschreven. "En dan het genre kolder; dubbele laagjes proberen aan te brengen in de teksten. Eigenlijk is het jammer dat dit naast ons niet verder is ontwikkeld. Daar zijn we toch redelijk uniek in gebleven, helaas."
Marc Hermans en Joost Meijs vieren carnaval in de jaren tachtig © Marc Hermans

Rowwen Hèze

De band stond diverse keren in de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) en werd in 2013 onderscheiden met de Gouden Narrenkap uit handen van de carnavalsbond SLV. "Als we een manager hadden gehad, dan was het misschien nog meer geweest", mijmert Hermans. "We zijn begonnen in dezelfde jaren als Rowwen Hèze, stonden ooit nog samen op een festival." En dan, lachend: "Nu spelen zij in de AFAS voor uitverkochte zalen en wij voor de bejaarden!"

Lol

Voor carrièreplanning bleek Ummer d’r Neaver te onafhankelijk en eigengereid. "En dat wilden we ook altijd zijn", stelt Meijs. Financieel was het dan ook geen vetpot. Hermans: "We moesten altijd delen door vijf of zes, dus er bleef onder de streep sowieso niks over. Dan kun je beter zorgen dat je er plezier van hebt. Dat andere mensen het dan ook nog leuk vonden, dat was mooi meegenomen. Maar in principe was het zo: wij wilden heel veel lol hebben."

Dieptepunt

Het neemt niet weg dat de band ook een absoluut dieptepunt heeft gekend. In 2009 pleegde oud-accordeonist en toetsenist Jo van de Laarschot suïcide. Een jaar daarvoor was de band gestopt, maar niet veel later werd er alweer een doorstart gemaakt; dit keer zonder Jo, die niet meer mee wilde doen. "Ik heb altijd het idee gehad: als we met Ummer d’r Neaver door waren gegaan, dan was Jo ook doorgegaan", zegt Meijs.
Hermans: "Het is zo’n enorm contrast. In een koldergroep, waar je alleen maar met sjpass en vreugdevolle dingen in het leven bezig bent, geconfronteerd worden met een zelfmoord. Hoe kan het dat we dit niet zagen aankomen? Dat was echt een shock."

Doorgaan

De band ging daarna door met Bart Storcken op toetsen - "gewoon weer spelen voor het leven" - maar wel met een andere kijk op waar ze mee bezig waren. "Het is niet vanzelfsprekend wat we allemaal hebben kunnen doen en hebben gedaan, en waar we vreugde en plezier uit hebben gehaald", zegt Meijs. Hermans: "We voelen ons wat dat betreft wel echt gezegend."

Rollator

Aan Ummer d’r Neaver komt nu een einde, maar hun creatieve samenwerking zetten ze hopelijk nog heel wat jaren voort, vooralsnog binnen de Medammecour on Tour. Hermans: "Ik heb niet het idee om net als de Rolling Stones als tachtiger nog op de bühne te staan, maar wie weet. Misschien is het toch wel leuk: een rollatorzitting met ons."

Nog ing kieër

Ummer d’r Neaver viert zijn afscheid dit najaar in Kerkrade onder de noemer 'Nog ing kieër'. Er staan twee concerten gepland met collega artiesten, waaronder Frans Theunisz, Big Benny, Tonca, Guido Frissen (ex-Ummer d’r Neaver) en Schintaler. De precieze data worden later bekendgemaakt.
In de uitzending van L1 Cultuurcafé dit weekend een uitgebreid interview met Marc Hermans en Joost Meijs.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!