Noord-Limburg viert Gekke Maondaag

De kinderoptocht tijdens Gekke Maondaag in Velden. © L1 (Maarten Bastiaens)
Grubbenvorst en Velden zijn maandag in de ban van Gekke Maondaag. Normaal gesproken vieren beide Noord-Limburgse dorpen dit niet op dezelfde dag, maar vanwege het korte carnavalsseizoen, ging dat dit jaar niet anders.
Het dagelijks leven in Grubbenvorst en Velden ligt grotendeels plat en vrijwel iedereen loopt uit voor de bonte stoet.

Grubbenvorst

Gekke Maondaags Vereiniging de Plaggenhouwers in Grubbenvorst startte vroeg in de ochtend de feestelijkheden met het ophalen van Prins Pim I. De Gekke Maondaag werd officieel geopend met saluutschoten door de schutterij. Daarna werd het boerenbruidspaar Kim en Bas in de onecht verbonden. Maandagmiddag zal de optocht door de straten van Grubbenvorst trekken.

Velden

In Velden begon de feestdag in de ochtend met de kinderoptocht van GMV De Wuilus. Maandagmiddag trekt de grote optocht door het dorp onder toeziend oog van Prins Teun I.
Aansluitend aan de optochten gaat het feestgedruis in beide dorpen verder in verschillende binnenlocaties.

Gekke Maondaag wordt in drie Limburgse dorpen gevierd. Naast Velden en Grubbenvorst viert ook Lottum Gekke Maondaag. Het feest heeft alles weg van carnaval maar is van oorsprong niet verbonden aan het traditionele carnavalsseizoen. Zo is de Gekke Maondaag in Velden ontstaan als lokaal feest van agrarische jongeren. Dit als reactie op de eeuwenoude jaarlijkse gildefeesten van het Veldense St. Sebastianusgilde waar alleen getrouwde mannen van boven de 30 jaar lid van mogen zijn.

In Velden viert men de feestdag traditiegetrouw op de laatste maandag van januari. Grubbenvorst viert zijn Gekke Maondaag jaarlijks twee weken voor carnaval, Lottum doet dat een week later.

Een groep schoolkinderen trekt verkleed door de straten van Velden. © L1 (Maarten Bastiaens)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!