Don Kiesjot stopt ermee: 'Gezondheid gaat voor'

Don Kiesjot tijdens de halve finale van het LVK 2023. © L1 (Graatje Weber)
De dialectformatie Don Kiesjot houdt het na acht jaar voor gezien en houdt na dit vastelaovesseizoen op te bestaan. "We vinden het allemaal jammer, maar gezondheid gaat voor."
"Het plan om te stoppen had ik al zo'n twee jaar", vertelt Guus Steinen op L1 Radio. "We zijn al die tijd doorgegaan, maar het laatste jaar heb ik wel gemerkt dat het steeds meer een aanslag op mijn gezondheid was."

Toverdrank

De leeftijd begint steeds meer te tellen, zegt Steinen. Hij wordt volgende maand 75 jaar. "Het is altijd laat in bed, vroeg op. En vooral het plannen van nieuwe liedjes en nieuwe projecten. Dat vreet energie. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik ongezond bezig was. Ik snap niet hoe Beppie en Frans dat allemaal doen. Volgens mij hebben die een toverdrank."
Het besluit om helemaal te stoppen, is in goed overleg genomen en al voor het laatste LVK genomen. Het niet behalen van de LVK-finale heeft daar dus niks mee te maken, benadrukt Steinen. "Bas gaf aan dat hij er ook wel mee wilde stoppen. En Chrissy had altijd gezegd 'als jij stopt, stop ik ook'. Daarom hebben we in december de knoop doorgehakt."

Acht jaar lang

Guus Steinen richtte Don Kiesjot acht jaar geleden op nadat hij uit Kartoesj stapte. In eerste instantie bestond de groep naast hemzelf uit dochter Chrissy Steinen, Bas Kielen, Ronald Claessens en Ed Gravee. Die laatste verliet de groep drie jaar geleden. In het achtjarig bestaan stond de groep in vijf LVK-finales en werden er twee CD-albums gemaakt. Daarnaast werd er in coronatijd de 'Pertie van de Lach' opgericht met een koor bestaande uit Limburgse buuttereedners en sprong de groep recent nog in de bres voor het behoud van het Limburgs met het nummer Dat wille ver neet.

Echte LVK veteraan

Guus Steinen is een echte LVK veteraan. In 1980 stond hij voor het eerst in de finale en in 1982 wist hij het concours al te winnen met Zo moosj ’t kènne blieve. In 2000 formeerde hij de groep Kartoesj, zijn liedjes brachten de groep twaalf keer een finaleplek bij het LVK. In 2006 won de groep met Dat zit biej ós in de femilie.
Na zijn vertrek bij Kartoesj richtte hij Don Kiesjot op. Ook voor andere artiesten schreef Steinen LVK-successen. Voor De Kloomp uit Meerssen schreef hij bijvoorbeeld mee aan De kloompgroet dat in de finale van 2021 nog een bronzen plak haalde bij het liedjesconcours.

Afscheid

Don Kiesjot maakt de geboekte optredens nog af en kondigt aan later dit jaar op gepaste manier afscheid te nemen van de Limburgse podia.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!