Schrijver Jules Coenegracht: 'Geen trauma's overwonnen'

Jules Coenegracht. © Jonathan Vos
Schrijven in opdracht, daar draait Jules Coenegracht uit Maastricht zijn hand niet voor om. Al ruim vijfentwintig jaar runt hij zijn eigen tekstbureau. Een roman uitbrengen bleek minder eenvoudig. Twee eerdere pogingen belandden in de prullenbak.
Toch gaat het er nu dan eindelijk van komen. Op 30 januari ziet zijn romandebuut ‘Gezichten van zondaars’ het levenslicht. Coenegracht: "Ik dacht dat het te moeilijk zou zijn om een roman te schrijven, maar nu is gebleken dat ik het toch wel kan."

Zondaars

Zijn boek vertelt het verhaal van een activist, een journalist en een politieman. Hoewel hun bedoelingen goed zijn, valt over de uitkomst van hun daden te twisten. "Iedereen doet dingen waarvan hij eigenlijk weet dat hij ze niet zou moeten doen", vertelt Coenegracht in het radioprogramma Cultuurcafé. "Wij mensen zijn nou eenmaal niet perfect. Je zou kunnen zeggen: we zijn zondaars. Maar de vraag is of heiligen - in religieuze of ideologische zin - de wereld beter maken. Misschien is dit waar: beter een zwakke zondaar dan een heilige in vroomheid verhard."

Schrijfplezier

Schrijven is voor Coenegracht geen lijdensweg, integendeel. "Het belangrijkste is, vind ik, dat ik gewoon lekker kan schrijven." Gaan zitten en beginnen: dat is het beste recept gebleken. "Een uur lang voor het beeldscherm zitten, geen afleiding, ook geen muziek. Meestal komt er dan wel wat op papier. Ik heb vaak niet echt een idee waar het precies naartoe gaat, ik werk niet met schema’s of constructies vooraf. Vaak gebruik ik dingen uit het dagelijks leven die me zijn overkomen."

Trauma's

En daarmee weet Coenegracht zichzelf regelmatig te verrassen. De gedachte dat literatuur complex moet zijn, is wat hem betreft onzin. "Vaak wordt literatuur geassocieerd met complexiteit en het overwinnen van trauma's op het Zeeuwse platteland en dat soort dingen (...) Ik heb geen trauma's hoeven te overwinnen om dit boek te schrijven. En ik vind het fijn als mensen zeggen dat het soepel te lezen is. Want dat is ook een vak."

Jules Coenegracht is Maastrichtenaar in hart en nieren: zijn Maastrichtse stamboom gaat terug tot de 13de eeuw. Sinds 1998 runt hij zijn eigen tekstbureau. In 2020 verscheen zijn verhalenbundel ‘Engelen van Maastricht’ bij Uitgeverij Brandt. Bij diezelfde uitgeverij verschijnt op 30 januari ‘Gezichten van Zondaars. Een roman uit het zuiden’.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!