Enzo Kok wint publieksprijs bij Nederlands Vioolconcours

Enzo Kok en medefinalisten Nederlands Vioolconcours © Fopp Schut
Dat hij goed viool kan spelen, weten we al lang. Maar met het winnen van de publieksprijs van het Nederlands Vioolconcours zet Enzo Kok uit Kerkrade een nieuwe stap richting de top van klassieke musici in Nederland.
Zaterdagavond greep de 21-jarige Enzo Kok naast de prestigieuze Oskar Back Prijs. Die ging naar Salomé Bonnema, Kok werd derde. Bij de publieksprijs was het een spannende nek-aan-nekrace, maar de Kerkradenaar ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Hij kreeg 36 procent van de stemmen.

Concert

In de finale zaterdagavond in Tivoli Vredenburg in Utrecht nam Kok het tegen twee andere violisten. Ze konden kiezen uit het vioolconcert van Mendelssohn of de Symphonie espagnole van Lalo. Prins Constantijn reikte de prijzen uit na de finale.

Enzo Kok (21) uit Kerkrade was zes jaar toen hij zijn eerste vioolles kreeg. Hij studeerde vorig jaar af aan het conservatorium van Amsterdam met de hoogst mogelijke score. Momenteel studeert hij in Berlijn. Hij treedt op in binnen- en buitenland en won diverse prijzen op onder meer het Peter de Grote Festival en het Prinses Christine Concours. Zijn jongere zus Emma Kok brak vorig jaar door bij het grote publiek, toen ze samen met André Rieu optrad tijdens de Vrijthofconcerten in Maastricht.

Het tweejaarlijkse Nederlands Vioolconcours met de Oskar Back Prijs voor violisten van 18 tot 26 jaar, is een van de belangrijkste muziekcompetities van Nederland. Ruim 55 jaar geleden was de allereerste editie. De Oskar Back Prijs wordt gehouden ter ere van de vermaarde Hongaars-Nederlandse muziekpedagoog Oskar Back. Het erelijstje van oud-winnaars is indrukwekkend. In het verleden schreven topviolisten als Emmy Verhey, Jaap van Zweden, Daniel Rowland en Liza Ferschtman het concours op hun naam.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!