Borduren aan nieuwe tempel om één te worden met jezelf

Nieuwe Tempel Museum de Schat van Simpelveld © L1 (Judith Kuypers)
Een visioen dat kunstenares Ellis Schoonhoven een aantal jaren terug kreeg, is de aanleiding voor de nieuwe expositie in Museum de Schat van Simpelveld.
Voor 'SPIRIT + MATTER = ESSENCE' wordt er door een grote groep mensen gewerkt aan een tempel die stukje voor stukje wordt opgebouwd in de kapel van het voormalige klooster in Simpelveld.
(lees verder onder de video)

Visioen

In 2021 kreeg Ellis Schoonhoven een 'visioen' waarin ze de opdracht kreeg om een 'nieuwe tempel' te bouwen. Zij wist heel zeker dat het om een visioen ging: "Omdat het echt door mij heen kwam. Het was er gewoon en ik kon er ook niet omheen. Het is bijna niet uit te leggen." Toen ze deze opdracht kreeg, heeft ze er eerst een paar maanden niks mee gedaan. Tot ze ook echt het idee kreeg om dit ook daadwerkelijk uit te gaan werken. "Ik wist dat de tempel gebaseerd moest worden op het Keltische kruis. En dan kom je ook meteen dicht bij de natuur. De tempel zou je moeten verbinden met de essentie, je eigen ik."

Schilderen met koffie

Het is vooral het werken aan de tempel in stilte, dat je dichter bij jezelf zou moeten brengen. In de kloosterkapel staat een geraamte. De ruimtes tussen de buizen worden gevuld met lappen stof. "Aan de buitenkant heb ik de stof beschilderd met koffie. Door ze in de zon te laten drogen, is de koffie op sommige plekken verder in de stof gebrand, waardoor het donkerder is van kleur." De binnenkant van de tempel is bekleed met lappen stof die ook beschilderd zijn met koffie. Maar op deze lappen zijn symbolen uit verschillende wijsheden en culturen geborduurd. "Symbolen geven een veel ruimere interpretatie van een gevoel dan taal doet. Symbolen zijn universeler en leesbaar."
Community-project
Aan het borduren kun je meewerken. "Zo worden mensen ook onderdeel van de tempel. Dat is een heel andere beleving dan wanneer je alleen komt kijken naar een tentoonstelling", zegt Schoonhoven. Er hebben inmiddels al meer dan 1100 mensen meegewerkt aan dit project.

Kloosterorde liet borduurwerk achter

Museum de Schat van Simpelveld is gevestigd in voormalig klooster Loreto. In dit klooster vestigde zich in 1878 een Duitse kloosterorde: 'De zusters van het arme kind Jezus'. Zij kwamen vanuit Duitsland naar Nederland vanwege de Kulturkampf, de strijd die de overheid van het pas opgerichte Duitse rijk, onder leiding van Otto von Bismarck, voerde tegen de Katholieke kerk. De kloosterorde maakte borduurwerk op hoog niveau en kreeg kunst aangeboden. In 2012 keerde de orde terug naar Duitsland, Aken, en liet heel wat erfgoed achter in klooster Loreto. Dit erfgoed wordt beheerd en geëxposeerd door Museum de Schat van Simpelveld.

Tempel past goed bij museum

Manager van Museum de Schat van Simpelveld, Mechteld Jansen vindt dat de tentoonstelling met de Nieuwe Tempel om twee redenen goed bij het museum past: "De eerste link is het borduurwerk. 'De zusters van het arme kind Jezus' hebben prachtig neogotisch borduurwerk gemaakt, dat wij hier ook bewaren. Daarnaast is dit een community-project en dat deden de zusters natuurlijk ook: met de gemeenschap waarin ze leefden samen iets creëren. En met dit project willen we niet alleen de verbinding met elkaar zoeken, maar ook met de mensen buiten dit voormalige klooster. We hebben mensen uit Simpelveld en omgeving echt gevraagd om onderdeel te worden van dit kunstwerk door mee te werken."

Titel van de tentoonstelling

De titel van de tentoonstelling 'SPIRIT + MATTER = ESSENCE' legt Ellis Schoonhoven als volgt uit: "Spirit is geest. En Mattter is stof. Simpel gezegd zou je het kunnen uitleggen als alles wat zich tussen hemel en aarde bevindt."

Wanneer is de tempel klaar?

Schoonhoven hoopt dat de tempel voorlopig nog niet klaar is. "De reis is veel te mooi. Maar uiteindelijk zal de tempel toch af zijn en mag hij tentoongesteld worden op plekken waar de tempel nodig is."
SPIRIT + MATTER = ESSENCE is nog tot en met 24 maart te zien in Museum de Schat van Simpelveld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!