Muzikant Rick Huijts presenteert eerste kinderboek

Boekomslag 'Pietro, Elfie en het gestippelde olifantje', ontwerp Lisette Wansink © L1
Hij speelde met zijn band op Pinkpop (1984), Pinkpop Classic (2013), tourde in binnen- en buitenland en gaf zijn hele leven muziekles. Nu presenteert Rick Huijts uit Ransdaal zijn eerste kinderboek.
Het heet Pietro, Elfie en het gestippelde olifantje en wordt zondag ten doop gehouden in boekhandel Van der Velden van Dam. "Een van mijn vrienden zei; dit is het mooiste wat je ooit hebt gemaakt. Dus beter dan alle muziek."

Coronatijd

Het idee voor het kinderboek stamt uit de coronatijd, 2021. Kleinzoon Max was net geboren, maar woonde op dat moment in Engeland. Reizen was geen optie, een verhaaltje voorlezen aan Max op schoot zat er niet in. En daarom schreef Huijts een boek voor kleinzoon Max, dat de papa en mama van Max hem konden voorlezen.
"Zo kon ik hem toch iets geven," vertelt Huijts in L1 Cultuurcafé. "Het verhaal gaat over Pietro en Elfie, twee kinderen die wonen in een stadje dat al eeuwenlang wordt geterroriseerd door een bloeddorstige draak. In hun poging de draak te verslaan krijgen Pietro en Elfie hulp van een slim Engels olifantje." Het olifantje spreekt Engels, het boek is dus tweetalig. "Kleinzoon Max woonde destijds in London, dus ik wilde het ook in die talen maken."

'Gefascineerd luisteren'

Is het dan wel geschikt als kinderboek? "Het is moeilijk om er een leeftijd op te plakken, omdat het archaïsche Engels van het olifantje natuurlijk voor de meeste jonge kinderen niet te begrijpen is. Waarom heb ik het toch zo geschreven? Sylvia Witteman schrijft in een van haar columns dat ze vroeger zo kon genieten van boeken vol woorden die ze niet snapte. Ik heb dat zelf ook. Kon vroeger mateloos gefascineerd luisteren als ik werd voorgelezen uit boeken die ik eigenlijk niet helemaal begreep. Althans niet álle woorden."

Muziekles

Rick Huijts is van huis uit geen schrijver. Hij speelt in de Rik Nolov band, met onder meer broer Stijn Huijts, en gaf zijn hele leven muziekles aan de muziekschool in Heerlen. "42 jaar heb ik dat gedaan, altijd bij dezelfde werkgever gebleven. En of de Rik Nolov band nog bestaat? Zoiets is altijd onzeker. Ons laatste optreden was in ieder geval in 2020. Daarvoor traden we vaak 3 a 4 keer per jaar op, maar niet altijd voor iedereen toegankelijk, omdat we ook regelmatig op uitnodiging speelden."

Kinderboek

Inmiddels heeft Huijts twee kleinzoons en wordt zijn kinderboek met (met illustraties van Lisette Wansink) uitgebracht. "Ik vertelde een van mijn vrienden waar het verhaal over gaat. Volgens hem was dit het mooiste wat ik ooit heb gemaakt, waarmee hij mijn hele muziek carrière wegveegde natuurlijk. Steeds meer mensen vroegen me waar ze het verhaal konden kopen en daarop heb ik besloten te bekijken of ik het kon uitbrengen. "
Pietro, Elfie en het gestippelde olifantje wordt zondag om 16.00 uur gepresenteerd in Boekhandel Van der Velden Van Dam in Heerlen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!