Servé Hermans stopt als directeur bij Toneelgroep Maastricht

Servé Hermans © ANP
Sinds 2015 is hij verbonden aan Toneelgroep Maastricht (TGM) als artistiek leider. Maar de laatste jaren maakte Servé Hermans steeds meer uitstapjes buiten dat vaste honk. Nu stopt hij als directeur van TGM, om 'meer ruimte voor zichzelf te creëren'.
Daarmee vertrekt een van de vaste waardes achter de schermen bij Toneelgroep Maastricht.

Veelzijdig

Koningsdag 2022 in Maastricht, het opzetten van een nieuw festival Camping Kosmos datzelfde jaar, de nieuwjaarsborrel van de provincie Limburg. Het zijn niet de meest voor de hand liggende dingen om te organiseren voor een regisseur. Maar Servé Hermans deed ze toch. Hij houdt van een uitdaging en zit niet graag stil.

Ambities

De afgelopen tijd zijn zijn ambities echter te groot gebleken om te kunnen combineren met het directeurschap van Toneelgroep Maastricht. Hermans was vorig jaar al geen artistiek leider meer van het gezelschap. De spektakelmusical Het was Zondag in het Zuiden werd geproduceerd door een bv, om de financiële risico's te kunnen dragen. Hermans was bestuurder van die bv en trad daarom tijdelijk af als artistiek leider bij TGM. Dat wordt nu dus definitief, zo liet Hermans ook op L1 Radio weten.

Door als maker

Hermans blijft wel verbonden aan Toneelgroep Maastricht, als maker: "Ik wil binnen Toneelgroep Maastricht nog veel mooie producties maken. Zo staan voor mij dit jaar de reprise van Het was Zondag in het Zuiden, de toneelvoorstelling Sonja en de Vastelaovendconcerten op het programma. Ook in het nieuwe kunstenplan zal ik voorstellingen blijven maken binnen de muren van Toneelgroep Maastricht."

Directie

Hermans vormde jarenlang met Michel Sluysmans de artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht, sinds 2019 vormden ze ook gezamenlijk de directie. Onder hun leiding groeide het gezelschap van 20.000 bezoekers per jaar naar meer dan 80.000. Sluysmans blijft aan als directeur- bestuurder, samen met Frans Hendrickx. Die is nu al aan TGM verbonden als zakelijk leider.
Sluysmans: "Met een lichte weemoed maar ook met trots op de stap die Servé durft te zetten en dankbaar voor alles wat hij voor Toneelgroep Maastricht heeft betekend neem ik afscheid van mijn mede-directeur en artistiek leider. Maar gelukkig blijft hij wel verbonden aan het gezelschap."

Servé Hermans (1981) is acteur, producent en regisseur. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en werkte als acteur o.a. bij Het Zuidelijk Toneel en NTGent. Samen met Michel Sluysmans kreeg hij in 2019 de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg voor zijn inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in en vanuit Limburg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!