Limburg Film Festival staat op omvallen

Stockfoto © Istock
De toekomst van het Limburg Film Festival (LFF) is uiterst onzeker. Directeur Bart Hölscher is gestopt, het bestuur zoekt een oplossing voor de komende editie, maar ook voor de jaren erna.
"Het is heel spijtig, maar het wordt een lastig verhaal. Ik zie op dit moment niet hoe we het vlot zouden kunnen trekken", zegt het bestuur van het festival.

Alles teniet gedaan

De eerste reacties zijn teleurgesteld. "Superjammer, als er niemand is die het op kan pakken. Dan is alles wat er de afgelopen jaren is opgebouwd, voorbij," zegt Anita Smeets van De Nieuwe Scene in Venlo. Die cinema was de afgelopen zeven edities het epicentrum van het Limburg Film Festival.
Drijvende kracht binnen het LFF is documentairemaker Bart Hölscher. Hij was tot januari festivaldirecteur, maar is daarmee gestopt: "Ik heb een groot, nieuw filmproject. En dat is niet te combineren met het LFF. Hoe leuk ik het ook vind, ik moet prioriteiten stellen. Het festival is geweldig, maar van het LFF alleen kan ik me niet zodanig bedruipen dat ik het maken van film kan laten schieten."

Het LFF startte in 2017 met als doel Limburgse films en Limburgse makers een podium te bieden. Afgelopen jaar waren er meer dan 70 films te zien, van professionele filmmakers maar ook van amateurs. Er waren workshops, gesprekken met filmmakers, educatietrajecten en was er aandacht voor videokunst. Het LFF wordt gesubsidieerd door onder meer de provincie Limburg en de gemeente Venlo.

Het bestuur moet nu op zoek naar een nieuwe festivaldirecteur. De vraag is of die snel gevonden wordt en of dat nog op tijd komt om de komende editie van het festival, begin juni, op poten te zetten. Bestuursvoorzitter Jef Caelen: "We hebben last van datgene waar de hele maatschappij last van heeft. Vind maar eens mensen. We zijn een organisatie die sterk afhankelijk is van vrijwilligers. En als dan zo'n kartrekker als Bart afhaakt, is dat niet zomaar opgevuld."

Geen kwaad bloed

Caelen benadrukt dat hij scheidend directeur Bart Hölscher niets kwalijk neemt: "Bart is een zeer enthousiaste filmmaker, met een enorme ambitie om het festival naar grote hoogtes te tillen. Daar heeft hij hard aan gewerkt de afgelopen jaren. Maar ik begrijp dat hij ook keuzes moet maken, hoe spijtig dat ook is voor het LFF."
Of de editie van dit jaar nog te redden is, moet deze week duidelijk worden. Caelen: "We zijn op dit moment gesprekken aan het voeren om te kijken wat er mogelijk is. Ik heb nog een paar gesprekken te gaan, maar het wordt lastig. Maar het is niet uitgesloten. Misschien in een afgeslankte vorm, anders is het helemaal weg."

Voortbestaan onzeker

Als er al een oplossing gevonden wordt voor dit jaar, blijft de vraag of het festival kan blijven bestaan. Het LFF drijft op vrijwilligers en subsidies, onder meer van de provincie Limburg. Vóór 1 februari moet de subsidie-aanvraag voor de komende jaren de deur uit zijn. "De provincie stelt daar bepaalde voorwaardes aan," zegt Caelen, "bijvoorbeeld fair pay. We moeten mensen die voor ons werken fatsoenlijk betalen. Maar onze begroting heeft de middelen helemaal niet om iemand marktconform te betalen."

Belangrijke pijler

"Het Limburg Film Festival is een belangrijke en toegankelijke pijler voor de Limburgse film," zegt ook Guido Franken van Cinesud. "We kijken momenteel samen met het festival of en hoe we elkaar kunnen helpen, nu en in de toekomst, om deze belangrijke pijler in Noord-Limburg te kunnen blijven laten voortbestaan en laten groeien."
"De potentie van het verhaal is gigantisch. En ook belangrijk voor Noord-Limburg. Het zou eeuwig zonde zijn als het omvalt," aldus Caelen. De achtste editie van het Limburg Film Festival zou 6 tot en met 9 juni moeten plaatsvinden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!