John van Bilsen uit Roggel Limburgs Buuttekampioen

John van Bilsen won vrijdag in Roermond het Groot Limburgs Buuttekampioenschap. © Berry van Bilsen
John van Bilsen uit Roggel is vrijdagavond tot Limburgs Buuttekampioen gekroond. Van Bilsen schreef het Groot Limburgs Buuttekampioenschap voor het eerst op zijn naam.
Vrijdagavond vond de 61ste finale van de jaarlijkse buuttewedstrijd plaats in de Oranjerie in Roermond, georganiseerd door de Limburgse Verening Karnavals Artiesten (LVKA).

Hulppastoor

Het was de vierde keer dat Van Bilsen zijn opwachting maakte in de finale van het Limburgse Buuttekampioenschap. "Ik ben nog nooit überhaupt in de top drie geëindigd. Dat ik dan meteen mag winnen is ongelofelijk", aldus Van Bilsen zaterdagochtend in het radioprogramma Natuur en Zo. Van Bilsen won met zijn buut genaamd 'Doe hoofs mer ein hobby te hubbe'. "Uiteindelijk gaat het er over dat ik maar hulppastoor ben geworden."

Uitdaging

Volgens de zeventigjarige winnaar uit Roggel zit de kracht in de eenvoud. "Als mensen te veel moeten gaan nadenken verlies je de aandacht van het publiek. Eigenlijk moet je de mensen iedere vijftien seconden kunnen laten lachen", aldus Van Bilsen. "Ik had vrijdagavond van begin tot einde de lachers op m'n hand."

Kleinkinderen

Geheel in bijpassende klederdracht besteeg Van Bilsen als hulppastoor vrijdagavond de bühne in Roermond. De buut die hij bracht was geschreven voor zijn kleinkinderen. "Als hulppastoor had ik ook een kelk bij me. 's Middags had ik een foto van alle kleinkinderen uitgeknipt en in die kelk geplakt, zodat ik ze continu bij me had op de bühne."

Nooit te oud

Dat Van Bilsen op zeventigjarige leeftijd deze prijs voor het eerst op zijn naam schrijft vind hij zelf niet perse opmerkelijk. "Je bent nooit te oud om iets te doen of iets te leren." Met nog drie weken tot de vastelaovend vult de agenda van de winnaar zich gestaag. "Er komen ontzettend veel optredens aan, hartstikke mooi. Dit gun je eigenlijk iedere buuttereedner om dit ooit mee te maken."
In aanloop naar die drukke tijd maakt Van Bilsen zaterdag even pas op de plaats. "Ik blijf vandaag lekker thuis. Ik besef me nu ook pas wat er gisteravond allemaal gebeurd is."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!