Kunst op vier wielen in garage Melderslo

Guido Houben in zijn werkplaats en garage in Melderslo. © L1 Peter Beeker
Of hij geblinddoekt kan horen welk type auto wordt start weet hij niet zeker maar Guido Houben (42) uit Melderslo mag zich absoluut dé Ford Mustang-kenner van Limburg en omstreken noemen.
"Het plan was eigenlijk om dit jaar met een paar van onze Ford Mustangs op Interclassics in Maastricht te staan, maar ik heb het veel te druk gehad de afgelopen weken", vertelt Guido Houben.

Kunst

Sinds een paar jaar heeft de voormalige installatiemonteur uit Melderslo van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Houben Classic Cars repareert, restaureert en verkoopt Ford Mustangs uit de eerste generatie. "We zijn gespecialiseerd in types met uit de bouwjaren 1964 en 1966. Voor mij zijn deze Amerikaanse auto's kunst op vier wielen ja."

Erfgoed

Houben is niet de enige die daar zo over denkt. Erik Panis is manager van Interclassics in Maastricht. Voor de 29ste keer staan de beurshallen in het MECC vol met classic cars en oldtimers uit alle jaartallen en windstreken. Erik Panis: "Na de financiële crisis in 2008 is de handel in zeldzame auto's enorm toegenomen. Voor mensen met een gevulde beurs is het interessant geworden om te investeren in een klassieker. In november vorig jaar is een Ferrari 250 GTO uit 1962 onder de hamer gegaan voor meer dan vijftig miljoen dollar. Dat zijn natuurlijk wel extremen. Over het algemeen bekijk ik auto-klassiekers als cultureel erfgoed."

Gestolen

Interclassics Maastricht begon voor Erik Panis in mineur. Zijn eigen klassieker, een Porsche 911, is kort geleden gestolen. "Ja dat doet pijn, ik had de wagen sinds acht jaar. Het politieonderzoek loopt nog." De toekomst van zijn beurs ziet hij met vertrouwen tegemoet, ook al komen er steeds meer milieuregels voor benzine- en dieselauto's. "De ontwikkeling van synthetische brandstof (combinatie van groene stroom, waterstof en CO2 red.) is in volle gang maar momenteel nog erg duur voor de gebruiker. Ook elektrische classic cars zie ik over een aantal jaren wel rijden."

Mustang

Tijdens Interclassics Maastricht is er extra aandacht voor de historie van Ford. Het beursthema '120 jaar Ford Performance' blikt terug op de racewagens die het Amerikaanse bedrijf heeft gebouwd. Het was Henry Ford zelf, die zijn eerst gebouwde racemodel in 1904 met 147 kilometer per uur over een bevroren meer in Detroit joeg. In Melderslo wordt die nalatenschap vooral in ere gehouden door duizenden uren sleutelwerk aan Ford Mustangs. Guido Houben: "Het was mijn hobby en het is mijn werk geworden maar het moet vooral blijven voelen als een hobby natuurlijk. Voor mij is dit pure liefde."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!