Octavie Wolters 'praat' met vogels in haar prentenboek

De kaft van Dit gaat nooit voorbij © Archief: Octavie Wolters
Elke dag wandelt Octavie Wolters uit Roermond met haar hond door de mooie natuur bij Boukoul. Tijdens die tochtjes is -opnieuw- de idee ontstaan om een prentenboek te maken met verhalen die verteld worden door de vogels die Wolters daar ontmoet.
Dit gaat nooit voorbij verschijnt eind januari en het moet de opvolger worden van "Het lied van de spreeuw", het bekroonde prentenboek waar Wolters mee doorbrak.

Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Octavie Wolters hoort bij de categorie podiumkunsten.

Dit gaat nooit voorbij ontstond dus in de buitenlucht. Tijdens die wandelingen praat Octavie Wolters in gedachten wel eens met vogels vertelt ze: "Niet echt natuurlijk, denk niet dat ik ze niet op een rijtje heb, maar ik probeer wel te bedenken hoe een vogel iets zou kunnen beleven en verwoorden."

Linosnede

Octavie Wolters schrijft en illustreert ook dit nieuwe boek helemaal zelf. Dat doet ze het liefst als er niemand bij haar in de buurt is, afgezonderd in haar atelier onder haar huis in Roermond gaat ze dagelijks aan de slag: ze tekent vogels en snijdt de lijnen vervolgens uit op een soort kunststof ondergrond. Het werkt beter dan in het bekende linoleum vindt ze, maar ze noemt haar werk toch nog steeds een linosnede.

Drukpers

Met een verfroller gaat Octavie Wolters over het raster heen, ze vindt het elke keer opnieuw een gelukzalig moment om de verf uit de tubes te mengen tot een kleur die ze passend is. Als het resultaat haar goedkeuring krijgt loopt ze naar de drukpers in de hoek van haar atelier en legt het met verf ingerolde raster op de plaat. Die rolt ze vervolgens door de drukpers. Het resultaat is telkens weer een afbeelding van een vogel. Elke keer een unieke afdruk, want ze gruwt van de gedachte om haar prenten te kopiëren.

Een verhaal per maand

Op die manier maakte ze haar nieuwe boek "Dit gaat nooit voorbij". Het werk telt twaalf hoofdstukken, één voor elke maand van het jaar, elk verhaal geïllustreerd met linosneden van vogels. In de verhalen die naast een afbeelding geplaatst zijn laat Wolters de vogels uitleggen hoe zij over wereldse zaken denken.

Tegenslag

Dit gaat nooit voorbij is ontstaan toen Octavie Wolters te maken kreeg met tegenslag in de privésfeer, Een dierbare van haar werd ernstig ziek en zij vreesde voor zijn leven. Troost vond ze onder andere in de natuur tijdens haar dagelijkse wandelingen. Ze voerde in gedachten gesprekken met vogels. "Nu lijkt het alsof dit een zwaar boek is geworden. Maar dat is niet waar. Dit gaat juist over de lichtpuntjes die ik heb gezien."

Het lied van de spreeuw

In 2022 brak Octavie Wolters door met haar prentenboek "Het lied van de spreeuw". Met verrassende teksten en bijpassende linosneden van vogels in zwart-wit. Een ode aan de schoonheid van de natuur. Het hoofdpersonage is een spreeuw die het land waarover hij heen vliegt zo prachtig vindt dat hij besluit er een lied over te gaan zingen. Hij vertelt zijn plan aan andere vogels en zij hebben allemaal een tip voor de spreeuw. ‘Vergeet niet te zingen over de bomen’ tipt de specht en de uil zegt: ‘vergeet niet te zingen over de nacht’. ‘Vergeet niet te zingen over hoe mooi een bloem kan verdorren,’ zegt het roodborstje.

Zilveren penseel

Octavie Wolters werd met Het lied van de spreeuw bekroond met het Zilveren Penseel 2022. Het boek is inmiddels vertaald in -onder andere- het Engels, Frans en zelfs Koreaans en Turks. Wolters maakte het boek toen ze uit een depressie kwam en wellicht was dat de reden dat de prenten toen zwart-wit waren. Opvallend is dat haar nieuwe boek "Dit gaat nooit voorbij" nu voorzien is van lino’s in vele kleuren. Het kleurgebruik is opnieuw een ode aan de schoonheid van de natuur maar tevens een herwonnen optimistische kijk op de wereld van Octavie Wolters.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!