Buurtopera: 'Je mag het gerust stom vinden'

Buurtopera 'Blijft u aan de lijn' is een initiatief van operagezelschap Opera Zuid in de Maastrichtse wijk Malpertuis. © Opera Zuid
Dinsdag en woensdag wordt in de Maastrichtse wijk Malpertuis de buurtopera ‘Blijft u aan de lijn’ uitgevoerd. Vóór en dóór buurtbewoners. "Je hoeft niet perse van opera te houden, als je er maar mee in aanraking komt."
Sinds 2019 organiseert professioneel operagezelschap Opera Zuid de buurtopera.

Voor iedereen

"Opera voor iedereen", aldus Jurjen Toepoel van Opera Zuid. "Het is opera zingen zonder dat je daar van tevoren iets voor hoeft te kunnen. Er is geen drempel. De hele begeleiding is wel professioneel. Er is decor, rekwisieten, een perscampagne, maar de spelers zijn dus geen professionals."

Malpertuis

De buurtopera wordt gehouden in Malpertuis, de thuisbasis van Opera Zuid. En dus ook gespeeld door inwoners van die wijk. Toepoel: "Je hoort vaak dat mensen er geen klap aanvinden, aan opera. Totdat ze bij ons zijn geweest. Je hoeft ook niet perse van opera te houden om mee te mogen doen. Maar we willen dat mensen ermee in aanraking komen. Dáár gaat het om."

Zelfgemaakte opera

De voorbereidingen voor de opera 'Blijft u aan de lijn' zijn begonnen in het voorjaar. Workshops voor deelnemers, kostuums, decors. En pas dit najaar is de opera zelf tot stand gekomen. Toepoel: "Een zelfgemaakt opera, met muziek uit allerlei andere opera's en muziekstukken. We maken die opera echt met de deelnemers, op basis van hun verhalen. Er zijn geen drempels, ook niet qua leeftijd."

Heel veel oefenen

Een van de jongste deelnemers is Romy, 10 jaar. "Wat we doen? Oefenen , heel veel oefenen. We hebben niet echt rollen, je bent gewoon jezelf. Mijn tekst is: 'Toen kon je geen Facebook, Instagram of Facebook kijken op je telefoon.' Ik vind het best leuk. Je maakt ook nieuwe vrienden, de mensen zijn aardig om je heen, het is gewoon leuk om te doen."
"Wij willen ook bijdragen aan een stuk welzijn in de buurt", vertelt Toepoel. "De persoonlijke verhalen van de deelnemers, dat vormt de opera die we gaan uitvoeren. En dat deelnemers zoals Romy nieuwe vrienden maken, dat is niet eens bijvangst. Dat is het hoofddoel van wat we doen met de buurtopera."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!