Welke kunst gaan we in 2024 kijken? De cultuurredactie tipt!

Deze kunstenaars houden we in 2024 in de gaten. De cultuurredactie tipt! © Foto Morena Bamberger: Dani Silva
De opvallendste film, het ontroerendste toneelstuk, het spannendste boek. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? Verheug je op het nieuwe jaar met de tips van de L1 cultuurredactie op het gebied van muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur.
Vandaag beeldende kunst, met Vera Gulikers, Henriëtte van Gasteren en Morena Bamberger.

Vera Gulikers

Beeldend kunstenaar Vera Gulikers uit Maastricht maakte furore met een serie doeken waarop ze een eerder aangebrachte laag ei-tempera wegpoetste met schoonmaakproducten als Vanish Oxi Action; ze kreeg er in 2017 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst voor. Met haar speelse en meisjesachtige werk becommentarieert ze - indirect, met een knipoog - de rol van de vrouw en weet ze de tijdsgeest te vangen. Komend najaar heeft ze in Museum Beelden aan Zee in Den Haag haar eerste solotentoonstelling. "Ze is girly, maar nietsontziend."

Henriëtte van Gasteren

Henriëtte van Gasteren uit Reuver, voorheen bekend onder de artiestennaam Lilith Love, is een duizendpoot: ze fotografeert, filmt, schrijft, zingt en is actief als performer. Ze werd bekend met haar absurde, sensuele zelfportretten. Nu richt ze haar lens op daders en slachtoffers van seksueel geweld. Een urgent een ook heel persoonlijk project, want zowel Henriëtte zelf als haar dochter Krissi werden slachtoffer van seksueel geweld. "Uit eigen ervaring weet ik dat het gesprek vaak stilvalt als je zegt dat je bent verkracht."

Morena Bamberger

Wie eenmaal een werk van Morena Bamberger heeft gezien, zal dit niet snel vergeten. Door middel van grote installaties creëert ze de magische werelden die in visioenen tot haar kwamen. Haar Sinti roots zijn daarbij nooit ver weg. "Dan werd er naar me gewezen: dat is een meisje van het kamp."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!