Wat gaan we volgend jaar kijken? De cultuurredactie tipt!

Wat gaan we volgend jaar kijken? De L1 Cultuurredactie tipt! © Foto Celine Daemen: Jacopo Salvi. Foto Tim Frijsinger & Janneke Swinkels: L1
De opvallendste film, het ontroerendste toneelstuk, het spannendste boek. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024?
Verheug je op het nieuwe jaar met de tips van de L1 cultuurredactie op het gebied van muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Vandaag film: met Guido Coppis, Janneke Swinkels en Tim Frijsinger, en Celine Daemen.

Bijt van Guido Coppis

Op zijn 25e heeft filmmaker Guido Coppis uit Venray al veertien korte films op zijn naam staan. Begin 2024 verschijnt zijn eerste lange speelfilm, Bijt, en daarmee komt een lang gekoesterde wens in vervulling. "Ik wil nou eenmaal vertellen wat ik voel, wat in me zit." Bijt is een donkere film op het snijvlak van drama, thriller en horror, die grotendeels werd opgenomen in Limburg. Coppis wist Reinout Scholten van Aschat en Frieda Barnard te strikken voor de hoofdrollen.

'Zwermen' van Janneke Swinkels en Tim Frijsinger

Er gingen jaren van voorbereiding aan vooraf, maar komend jaar is het dan eindelijk zover: dan verschijnt de animatiefilm Zwermen, de eerste grote productie van animatieduo Janneke Swinkels en Tim Frijsinger uit Maastricht. Zwermen vertelt het verhaal van Piet, een man in een bejaardenhuis die langzaam in een vogel verandert. De film is gemaakt in stop-motion, een arbeidsintensief proces waarbij poppen tot leven worden gewerkt door ze per frame subtiel van houding te veranderen. "Soms denken we: waar zijn we aan begonnen?"

'Passerby' van Celine Daemen

Het werk van regisseur Celine Daemen uit Schimmert bevindt zich op het snijvlak van muziek, film, beeldende kunst en virtual reality. Dit jaar oogstte ze veel lof voor haar virtual reality-opera Songs for a Passerby, die in de prijzen viel op het prestigieuze filmfestival van Venetië. Komend jaar is de productie voor het eerst in Limburg te zien. Daemen waakt ervoor dat het succes met haar aan de haal gaat, en daarom zal zij zich in 2024 vooral richten op het doen van artistiek onderzoek. "Ik wil me niet laten kapen door de wereld."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!