Theatermaker Marloes IJpelaar gaat zich aan film wagen

Marloes IJpelaar © Club Lam
De Sittardse Marloes IJpelaar gaat nieuwe dingen doen in 2024. Als artistiek leider en regisseur van theatergezelschap Club Lam zit ze vol ideeën voor het nieuwe jaar. Er staat een theatervoorstelling op de planning én een korte film.
In april wordt er gestart met de opnames van een korte film die wordt gemaakt voor Club Lam. IJpelaar zal de regie voor haar rekening nemen.

Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Marloes IJpelaar hoort bij de categorie podiumkunsten.

Laten we het proberen!

"Ik heb nog nooit regie van een film gedaan, maar ik sprak erover met een goeie vriend van mij, Valerie Bisscheroux, die regisseur is. En Valerie gaf mij het vertrouwen en zorgde ervoor dat ik het daadwerkelijk ga doen. Ik dacht laten we het maar proberen en kijken waar we uitkomen. Ik heb een sterke visie. En dat zorgt ervoor dat ik op een andere manier denk als iemand die wel is opgeleid tot regisseur, dat kan vernieuwend werken. We zijn met Club Lam eigenlijk vanuit een soort mode-hoek begonnen. Deze gelikte stijl kan ik goed toepassen in film."

Vrouwelijk lichaam centraal

De film zal worden gedraaid in Limburg. De film bouwt voort op een theatervoorstelling die Club Lam eerder op de planken bracht Rubens meisje. "In deze voorstelling werd er gekeken naar het vrouwelijk lichaam in de kunst, film en het dagelijks leven. De vrouw wordt vaak geseksualiseerd en verkleind tot een object. Club Lam gaat deze korte film ook indienen bij de filmfestivals."

Club Lam is een theatergezelschap dat is opgericht in 2018 door Marloes IJpelaar en Ella Kamerbeek. Doel is “het verbreden van onze perceptie van vrouwelijkheid.” Club Lam wil bijdragen aan de Nederlandse theatergeschiedenis door nieuwe stukken te introduceren waarin sterke vrouwelijke personages centraal staan. Het theatergezelschap heeft als thuisbasis Theater de Maaspoort in Venlo.

Orgasmekloof op de planken

In oktober staat Club Lam op de planken met 'Lesbos', de nieuwe theatervoorstelling. "Deze voorstelling gaat over de 'orgasmekloof'. Er zijn veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mannen veel vaker een orgasme hebben dan vrouwen." Bij de klassieke manier van seks krijgt 90% van de mannen een orgasme en slechts 30% van de vrouwen.

Meer naastenliefde door vrijer denken over seks

"De voorstelling vertelt het verhaal van Sappho, dat was de eerste vrouwelijke dichter die in de ik-vorm schreef. Daarvoor schreven dichters vooral over de goden. Zij leefde op het Griekse eiland Lesbos en had daar met Jan en alleman seks. Dus ik stel me zo voor dat ze ook veel orgasmes zou hebben. Als wij ons seksueel vrijer zouden mogen uiten, dan zou dat misschien ook betekenen dat we vrijer zouden denken over vreemdelingen. En dat zou betekenen dat er meer naastenliefde zou zijn", zegt IJpelaar.

Artistiek leiderschap

Naast de korte film en de theatervoorstelling Lesbos heeft Marloes IJpelaar haar handen komend jaar vol aan het artistiek leiderschap van Club Lam. En dat betekent onder andere het aanvragen van subsidies. "De eerste twee maanden van het jaar ben ik druk met het schrijven van het Kunstenplan 2025-2028. Wij brengen veel regionale verhalen dus ik heb wel vertrouwen dat dit goed komt."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!