Nieuwe boek Anya Niewierra: 'Dit schreeuwt bestseller'

Anya Niewierra © Archief Anya Niewierra
In mei 2024 verschijnt de nieuwe thriller van Anya Niewierra. Wordt die net zo'n succes als De Camino? "Ik ben daar zelf niet zo mee bezig."
In november kreeg Niewierra de NS Publieksprijs voor haar thriller De Camino. Het voorlopige hoogtepunt in de literaire carriere van Niewierra, die in het dagelijks leven directeur van VVV Zuid-Limburg is. "Ontroerend en bijzonder", noemde ze het eerder voor de microfoon van L1.

Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Anya Niewierra hoort bij de categorie literatuur.

Bekende Nederlander

"Dat je dat gegeven is in de herfst van je leven. Ik heb een heel mooie carrière, en dan neemt in een keer je leven zo'n bijzondere wending, net voor je 60e, en dat is eervol." De Camino was wekenlang het best verkochte én best gelezen boek van Nederland. Niewierra is ondertussen een bekende Nederlander aan het worden. Of ziet ze dat zelf anders?

Stille genieter

"De buitenwacht redeneert over die dingen, ik ben daar niet zo mee bezig. Ik ben meer verwonderd, dat ik klaarblijkelijk toch zoveel mensen heb geraakt met mijn werk. Ik word herkend en aangesproken op straat. Mensen feliciteren me en vertellen dat ze mijn boeken hebben gelezen. Maar ik ben zelf meer een stille genieter. Ik ben niet zo iemand die euforisch gaat doen."

Spannend

2024 wordt een spannend jaar voor Niewierra. In mei komt haar nieuwe boek De Nomade uit. "Jazeker is het spannend, maar dat geldt voor elk boek dat ik heb afgeschreven", aldus Niewierra. "Maar nóg spannender is de fase eerder, ruim vóór de verschijning, wanneer het boek de redactiefase ingaat. Dan krijg je voor het eerst commentaar van je redacteur. Dan pas weet je zo ongeveer hoe je nieuwe boek "resoneert" en wat je wellicht moet aanpassen. Die fase heb ik net gehad."

Bestseller

Redacteur Maarten Basjes (van uitgeverij Luitingh Sijthoff) wil wel iets kwijt over De Nomade: "Gezien het succes van De Camino, het winnen van de NS Publieksprijs, en de populariteit van Anya’s werk in algemene zin, hebben we natuurlijk heel hoge verwachtingen. De lezers zitten echt met smart te wachten op de nieuwe Niewierra. Anya zit nu nog in de afrondende fase van het schrijven, maar alles wat ik tot nu toe heb gelezen schreeuwt bestseller. Dit wordt weer een echte topper."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!