Theatermaker Zorba Huisman: 'Ik moet iets met die verhalen'

Zorba Huisman © Portret Zorba Huisman
Waarschijnlijk heeft Zorba Huisman uit Maastricht meer plannen dan ze kan uitvoeren in 2024. Hoewel ze 2023 haar "beste jaar op werkgebied tot nu toe" noemt, is de stapel met plannen voor het nieuwe jaar torenhoog.
Ze is regieassistent bij een theatervoorstelling, er worden gesprekken gevoerd over twee documentaires en ze wil een speelfilm ontwikkelen. Daarnaast is er ook nog steeds de band en samenwerking met Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID.

Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Zorba Huisman hoort bij de categorie podiumkunsten

In maart is Huisman regieassistent bij 'De Wetten' van Internationaal Theater Amsterdam. Dit is een theatervoorstelling gebaseerd op de debuutroman van Connie Palmen uit Sint Odiliënberg. "Ik werk hier samen met regisseur Eline Arbo. Zij inspireert mij enorm. Dit is ook een mooie opdracht omdat ik binnen een bestaande productie mijn werk kan doen."

Meer dan alleen theater

2024 wordt ook het jaar waarin Zorba meer gaat pendelen tussen Maastricht en Amsterdam. Hoewel er nog theatervoorstellingen op de planning staan, wil ze meer gaan doen dan alleen theater. "Ik wil meer tv, films en documentaires gaan maken en dan moet je toch in die regio zitten. Maar ik ben wel echt een maker uit Limburg. Ik voel een verantwoordelijkheid om Limburg te blijven vertegenwoordigen." Huisman heeft nu plannen bij de NPO ingediend voor twee documentaires.

Nieuwe verhalen na eerder werk

"De ideeën hiervoor zijn eigenlijk voortgekomen uit mijn eerdere werk. Na de voorstelling 'Longen' waarin het taboe, om uit te spreken dat je geen kinderwens hebt, werd aangekaart, kwamen mensen met verhalen naar mij toe. En met die verhalen moest ik iets." Ook de documentaire 'Zusters' leverde nieuwe verhalen op. In deze documentaire volgde ze 150 Oekraïense vrouwen en kinderen die in een klooster in Heerlen verbleven. Waarover deze tweede documentaire precies gaat, kan Huisman nog niet zeggen, maar 'geloof' speelt in elk geval een grote rol hierbij.

Stap naar de filmwereld

Zorba Huisman heeft ook plannen om een speelfilm te gaan maken. "Vanuit VIAZUID ben ik ondersteund om een pitch te maken voor deze film. Het wordt echt een speelfilm, fictie dus." Voor Huisman is de filmwereld nieuw. "Ik loop al een hele tijd rond met het idee voor deze film. Maar ik moest eerst ervaring opdoen met 'Lentekus', 'Zomerkus', 'Herfstkus', 'Winterkus' en 'Zusters'. Ik heb nu net voldoende kennis om die stap te kunnen maken. Het is tijd."

Het verhaal dicteert de vorm

Opvallend is dat Huisman duidelijk verhalen wil vertellen binnen verschillende disciplines. "Het verhaal dicteert de vorm. Ik wil alle vormen van verhalen vertellen beheersen. Juist de multidisciplinaire manier van werken vind ik mooi. Het is een combinatie van beeld, theater en documentaire. Alles kan me inspireren en dat werkt voor mij."

'Podiumkunst is sluikreclame voor een betere wereld'

"Het gaat niet over mij, maar over de verhalen. Als iets mij raakt, of aanzet om stil te staan bij de keuzes die ik maak als mens, dan is het goed. Dat moeten podiumkunsten ook doen. Podiumkunst is als het ware sluikreclame voor inlevingsvermogen en hopelijk betere beslissingen in de wereld. Als het je overdondert, dat is het mooiste."

Werken vanuit persoonlijk kader

Huisman wil verhalen vertellen vanuit zichzelf. "Ik werk altijd vanuit een persoonlijk kader om iets universeels te vertellen. Bij ‘Longen’ zat ik zelf in een fase waarbij ik moest denken over mijn kinderwens. Vervolgens kies ik een stuk uit waarbij er meer universeel over het niet hebben van een kinderwens centraal staat. Het kan zijn dat mensen geen kind op de wereld willen zetten vanwege het milieu of de oorlogen in de wereld. Dat is die universele laag die voorkomt uit een persoonlijk vraagstuk. Dit werkt voor mij het beste omdat ik me moet kunnen inleven in een persoon of situatie."

De randen opzoeken

"Dat persoonlijke kader kwam voort uit een onderzoek naar mezelf en mijn familie. Ik heb min of meer eerst mijn eigen nest helemaal uitgeplozen. Nu ik weet hoe dat in elkaar zit, kan ik met die blik als basis mijn blik op de wereld gaan verruimen. Ik ga letterlijk en figuurlijk iets meer van mijn ouders af werken en dat is goed. Ik kan me nu verder ontwikkelen en openstellen voor anderen." Dit heeft invloed op haar toekomstige werk, zegt Huisman: "Doordat ik werkte vanuit dat persoonlijk perspectief, werd mijn werk altijd gekenmerkt door een bepaalde schoonheid. Ik wil nu iets meer die randen gaan opzoeken. Misschien dat mijn werk daardoor ook iets rauwer wordt in de toekomst."

Zorba Huisman is in 1996 geboren in Heerlen. In 2021 studeerde ze af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Zij laat zich inspireren door persoonlijke verhalen en ziet zichzelf echt als een Limburgse maker. Zorba regisseert theater, film en documentaires. Zij is oprichter van Stichting NOX. NOX brengt mensen bij elkaar door te investeren in jonge makers die op innovatieve en interdisciplinaire manier verhalen vertellen over actuele thema's.

Limburg blijft de basis

Hoewel Zorba Huisman meer in Amsterdam zal gaan vertoeven en meer nationaal gaat werken zal Limburg toch de thuisbasis blijven. "Ik ben een Limburgse maker en zal mijn huis in Limburg altijd aanhouden. Ook mijn contacten met Toneelgroep Maastricht en VIAZUID zal gewoon blijven."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!