Kunstenaar Vera Gulikers: girly, maar nietsontziend

Werk van Vera Gulikers © Vera Gulikers
Beeldend kunstenaar Vera Gulikers geldt als één van de grote talenten uit onze provincie. Op haar 32e heeft ze al heel wat wapenfeiten op haar naam staan; zo won ze onder meer de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.
In 2024 heeft ze in Museum Beelden aan Zee in Den Haag haar eerste solotentoonstelling.

Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Vera Gulikers hoort bij de categorie beeldende kunst.

Vrouwen

Feminisme is bij Vera Gulikers nooit ver weg; zo is het kleurrijke, aanstekelijke beeld The Model (Hush and Hurl) uit 2021 een commentaar op het stereotype denken over de rol van de vrouw in de schilderkunst. Gulikers gebruikt zichzelf als model, en laat haar ellenlange benen als stofzuigerslangen door de ruimte zwieren. Op die manier onderzoekt ze hoe de klassieke beeldvorming - in dit geval een vrouw met lange, dunne benen - betrekking heeft op haarzelf.

Meisjesachtig

Toch ligt het er nooit heel dik bovenop. Haar werk is vooral speels, aanstekelijk, tongue-in-cheek, en door de pastelkleuren die ze vaak gebruikt, ook meisjesachtig. Het kwam haar tijdens haar verblijf aan de Maastrichtse Jan van Eyck academie nog wel eens op kritiek te staan; moest het niet wat serieuzer allemaal?

Kritisch

"Vera is gewoon heel trouw geweest aan datgene wat zij voor ogen had", zegt Brigitte Bloksma, directeur van museum Beelden aan Zee en kenner van het werk. “Dat heeft ze echt doorontwikkeld en steeds verder vernieuwd. Daarnaast moet de kijker zich niet laten misleiden. Het werk is speels, maar tegelijkertijd heel kritisch over bijvoorbeeld het drukkende schoonheidsideaal. Ze is girly, maar nietsontziend."

Poetsdoeken

In 2017 was Gulikers één van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, die jaarlijks door Koning Willem-Alexander wordt uitgereikt aan aanstormende jonge kunstenaars. Haar prijswinnende schilderij ‘Poetsdoek’ ontstond min of meer per ongeluk, nadat ze in haar atelier een emmer ei-tempera had omgestoten.

Vanish Oxi Action

“Dat heb ik opgeveegd,” vertelde ze destijds in het radioprogramma Cultuurcafé, “en daarin zag ik de meest onbevangen schilderstreek die ik maar zou kunnen maken. Zo is het idee ontstaan om een serie poetsdoeken te maken met verschillende poetsobjecten, waar naar verloop van tijd ook poetsmiddelen aan werden toegevoegd, bij wijze van chemisch experiment.”
Met producten als Vanish Oxi Action poetste ze een eerder aangebrachte laag ei-tempera weg; een onderzoek naar de handelingen van het schilderen, en een ironisch commentaar op wat wordt beschouwd als typisch vrouwelijke taken.
Vera Gulikers, From dust to fling, hoover and swing, 2019. Collectie Bonnefanten. © Bonnefanten

Residence

Dit jaar was Gulikers via het Mondriaan Fonds artist in residence bij Make Eindhoven. Ze vervaardigde haar eerste bronzen beeld en drukte ze een nieuwe serie van ongeveer veertig doeken met xl-zeefdrukramen. Het komend jaar werkt ze hier aan verder in haar nieuwe atelier in Maastricht. Daarnaast opent in september haar eerste solotentoonstelling in Museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Solo

Directeur Brigitte Bloksma: "Vera's werk past heel goed binnen het programma van Beelden aan Zee. We tonen zowel haar schilderijen als sculpturen. Wat ik erg leuk vind, is dat ze op een hele natuurlijke wijze van het tweedimensionale naar het driedimensionale overstapt. En ze is gewoon uitmuntend in haar onderzoek naar het vrouwbeeld."

Vera Gulikers (Meerssen, 1991) studeerde in 2014 af aan de opleiding Autonome Beeldende Kunst in Maastricht. Ze volgde een masteropleiding aan Sint Lucas in Antwerpen en was vervolgens anderhalf jaar resident aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 2017 won ze de Koninklijke Prijs voor de Vrije schilderkunst. Ze won de competitie van de Best Verzorgde Boeken 2019 en in 2020 de Buning Brongers Prijs, een tweejaarlijkse Nederlandse kunstprijs voor jonge beeldend kunstenaars. In 2023 won ze de Roof-A Art Award, een nieuwe tweejaarlijkse kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. Ze woont en werkt in Maastricht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!