Na OLS-debacle Nederweert: OLS-president is aangedaan

Drukte op het OLS in Born © Bram Becks (L1)
De terugtrekking van schutterij Sint Antonius uit Nederweert valt zwaar voor federatiepresident Anoesjka Koopmans. "We hebben de schutterij op verschillende vlakken proberen te helpen, we hebben meegedacht in oplossingen. Maar helaas zag de organisatie van OLS 2024 geen andere uitweg dan zich terug te trekken."
Volgens Koopmans is het een opeenstapeling van problemen die het voor Sint Antonius onmogelijk maakt een OLS te organiseren. Over de aard van de problemen kan Koopmans niets zeggen. "Dat is niet aan ons."

Niet in Born

Het is op dit moment onzeker of er in 2024 een Oud Limburgs Schuttersfeest plaatsvindt. De organisatie van het vorige OLS in Born laat alvast weten dat het Oud Limburgs Schuttersfeest niet bij hen kan doorgaan. Dat zegt voorzitter Pieter Meekels van het OLS 2023 in Born.
Meekels ziet veel praktische bezwaren. "Wij hebben in oktober zo'n beetje alles besteld, de materialen voor de tenten en alle andere spullen die je nodig hebt", zegt Meekels. "Het festivalseizoen loopt vol en die zaken zijn schaars. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Het is al december, hè." Hij ziet het niet gebeuren dat het OLS opnieuw in Born plaatsvindt, ook omdat het lastig zou zijn om opnieuw zo veel vrijwilligers te vinden. "Je mag zo’n evenement organiseren omdat je het wint. Dan krijg je ook de mensen bij elkaar die ervoor willen gaan. Je hebt die vrijwilligers gewoon nodig voor alle activiteiten."

Kapitale fout

Meekels zag de problemen bij de organisatie in Nederweert al ontstaan vanaf de overdracht. "Ze hadden toen de organisatie nog niet bijeen op cruciale punten. Vervolgens kwam die verkiezing over de kogelvangers. Dat ze daarover hebben laten stemmen, was een kapitale fout. Het zorgde voor verdeeldheid in de gemeenschap. Vervolgens is het bestuur uiteen gevallen en haakt een grote sponsor af, met de huidige situatie als eindresultaat."

Aansluiten bij evenement

Gezien de tijd, de hoeveelheid mensen die je nodig hebt en de opgave die er ligt, ziet Meekels eigenlijk maar één mogelijkheid: aansluiten bij een bestaand evenement en daar een uitgekleed programma doen. "Twee weken na het OLS staat het Zuid-Limburgs Federatiefeest gepland. Wellicht kun je daarbij aansluiten, maar daar moet de OLS-federatie maar iets van vinden."
Hoewel het schuttersfeest nu op losse schroeven staat, wil federatiepresident Anousjka Koopmans niets weten van een jaar zonder OLS. "We hebben per direct een team samengesteld om de scenario's te bekijken. Volgende week vindt er een extra ingelaste ledenvergadering plaats om die scenario's verder te bespreken." Hoe die scenario's er nu uitzien, wil Koopmans nog niet vertellen.

Voorzitter Nederweert emotioneel

Voorzitter Hans Reijnders van schutterij Sint Antonius wil maandag alleen telefonisch een korte reactie geven aan L1. "Ik ben er kapot van", laat een emotionele Reijnders weten. "Veel problemen zijn begonnen toen de sponsor zich terugtrok", zegt hij. De sponsor zou tien van de dertig kogelvangers betalen die nodig zijn om de loden kogels op te vangen tijdens de schietwedstrijd. Dat is nodig omdat het schootsveld in Nederweert te klein is. "We gingen twintig kogelvangers huren en hadden er daarnaast nog tien nodig. Die zou de sponsor betalen. Dat kost ongeveer twee ton." De sponsor haakte af omdat hij geen vertrouwen meer had in de organisatie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!