Nienke Nasserian: sopraan, storyteller en theatermaker

Nienke Nasserian © Loes Korten
Voluit heet ze Nienke Nasserian Nillesen. Naast klassiek zangeres is de sopraan ook theatermaker. Haar multiculturele achtergrond, als dochter van een Venlose moeder en een Tanzaniaanse Masai-hoofdman, vormt een rode draad in haar carrière als klassiek sopraan en theatermaker.
Na een aantal voorstelling te hebben gespeeld bij gezelschappen als Opera Zuid, op het Nazomerfestival Zeeland, het Grachtenfestival en het Opera Forward Festival staat ze nu voor de tweede keer in een voorstelling van de Nationale Opera. Onlangs was ze nog te zien in de voorstelling GOUD! En tussen december 2023 en januari 2024 staat ze bij datzelfde gezelschap in het ensemble van de spokenwordopera De Theorie Van Alles.

Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Nienke Nasserian hoort bij de categorie muziek.

Eigen muziektheaterproducties

Nasserian sloot haar Master of Music Muziektheater Klassiek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg cum laude af en maakte inmiddels vier eigen muziektheaterproducties. Het drieluik MASAI, MZUNGU en MTOTO over familie, gemis en cultuurverschillen en vorig jaar de voorstelling RISE speciaal voor het klassieke festival Wonderfeel. In RISE gaat ze op zoek gaat naar haar eigen identiteit en de maakbaarheid van geluk. In haar voorstellingen verweeft ze storytelling, klassieke zang, Afrikaanse ritmes en melodieën én elektro-akoestische muziek met elkaar.

Festivals

""Het is natuurlijk fantastisch om bij de Nationale Opera te mogen werken." zo vertelt ze enthousiast. "Daarbij wil ik ook graag mijn eigen voorstellingen blijven maken. Het is de bedoeling dat we deze zomer RISE nog een aantal keren gaan spelen. Daarover ben ik in gesprek met een aantal festivals."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!