Romeinse keizers weer thuis dankzij kunstenaar uit Bunde

De exporuimte in het gebouwencomplex bij de Scala Santa in Rome. © Wil van der Laan
Bronzen bustes van vijf Romeinse keizers en een beeld van Caesar sieren een expositieruimte bij de Scala Santa in hartje Rome. Kunstenaar Wil van der Laan (73) uit Bunde is trots op deze ereplaats voor zijn werk: "De keizers van Rome zijn thuis."
Het zijn bustes van Nero, Marcus Aurelius, Augustus, Trajanus en Hadrianus. "Ik heb deze keizers gekozen omdat ze in karakter en uiterlijk enorm van elkaar verschillen", vertelt Van der Laan, die net terug is uit Rome om de expo te openen. De kunstenaar, die ook schildert, heeft de tentoonstelling compleet gemaakt met enkele schilderijen van Romeinse vrouwen.

Caesar

Bij de vijf bustes hoort ook een zesde bronzen werk. Van der Laan heeft een beeld gemaakt van Caesar te paard. "Hij was officieel geen keizer van Rome maar zonder hem is deze bronsserie natuurlijk niet compleet." Het werk blijft tot 9 januari staan in Rome.

Leeg atelier

Van der Laan is 40 jaar tekenleraar geweest in Maastricht: "Het ambacht van schilderen en beeldhouwen heb ik geleerd op de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht. Na deze opleiding ben ik leraar geworden omdat er brood op de plank moest komen. Zo denk ik nog steeds. Een leeg atelier is een goed atelier. Ik maak geen werk om het niet te verkopen."

Uiterlijk

"Ik heb klassieke bustes van marmer bestudeerd en veel gelezen over deze keizers om het uiterlijk te bepalen. De ruwe structuur van het gegoten brons geeft een extra dimensie aan hun karakter. We weten natuurlijk niet precies hoe ze er uit hebben gezien", vertelt Van der Laan.
Twee jaar geleden kocht het Museo dei Bronzi Dorati in Pergola de hele serie aan van de beeldhouwer en schilder uit Bunde. "Via een vriend van mij die al jaren in Pergola woont is toen het contact gelegd. Hij heeft ook geholpen om de beelden naar Rome te krijgen voor deze expositie."

Groter

De beelden zijn gegoten bij Art & Craft in Riemst. De Vlaamse gieterij ligt net over de grens bij Maastricht. "Van al mijn werken maak ik meestal acht series. Behalve in Pergola heb ik ook een serie van deze keizers verkocht aan een wijngaard in Meerssen." Vanaf 5 december opent een expo van deze beelden in het Duitse archeologisch museumpark Xanten. "Na twee jaar lijkt het verhaal van de keizers steeds groter te worden want er zit nog meer in het vat."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!