Valkenburg krijgt theater met podium voor ruwe diamanten

De Vloer van Valkenburg © L1
In de voormalige bioscoop ‘Hollandia’ aan de Guascostraat in Valkenburg komt een theater. ‘De Vloer van Valkenburg’ is de naam van het nieuwe culturele podium.
Initiatiefnemer is Rik Prinsen, die in het pand al escaperooms heeft gebouwd.

Escaperooms en theater in oude bios

Prinsen zegt al lang van een theater te dromen: “Dit is iets dat ik altijd al heb gewild.” Hij heeft jaren in de theaterwereld gewerkt. Toen hij hiermee stopte, in 2014, huurde hij de oude bioscoop in Valkenburg die al 27 jaar leeg stond en maakte hierin escape rooms. In 2017 kocht hij het pand. Op de benedenverdieping is er een zaal die nu wordt omgebouwd tot een theater met zo’n honderd zitplaatsen.
(Lees verder onder de video)

Fringe in Valkenburg

Prinsen komt dus uit de theaterwereld. Jarenlang stond hij met kindertheater 'Sjluuk en Co.' op de planken. Ook heeft hij over de hele wereld gewerkt bij ‘Fringe festivals’. “Fringe is iets dat in de Angelsaksische landen heel populair is, maar hier kennen we het eigenlijk niet. Fringe betekent letterlijk ‘Rand’ in het Nederlands. Bij Fringe festivals is er een ‘rand-programmering’. Dus daar staat niet de gevestigde orde op het podium. Dat sprak mij heel erg aan. Ik ben ooit uit de theaterwereld gestapt omdat ik een hekel had aan die ons-kent-ons cultuur. Nieuwe mensen hebben dan te weinig kans.”

Ruwe diamanten

“Bij ‘De Vloer van Valkenburg’ wil ik mensen, die dat willen, aan het podium laten ruiken. Maar het is zeker geen open podium. Er wordt wel degelijk een programmering gemaakt. Maar ik wil nieuwkomers een kans bieden. We willen een starterspodium zijn. En hopelijk vind je dan die ruwe diamanten. Die diamanten moeten vervolgens dan zelf die ‘next step’ zetten. Ik wil in ons theater de verbinding zijn tussen programmeur, de artiesten en het publiek. Dat ontbreekt bij de huidige theaters vaak, die tussenpersoon.”

Samenwerking

Voor zijn nieuwe theater zoekt Prinsen de samenwerking op met onder meer het Openluchttheater Valkenburg, De Muziekgieterij in Maastricht en cabaretier Guido Weijers. Ze willen als verdeling voor 40 procent muziek programmeren, voor 30 procent comedy en voor 30 procent andere podiumkunsten. “Het Openluchttheater richt zich op de zomer, wij meer op de rest van het jaar en dat bijt zich dus niet. Zij hebben in hun programmering veel muziek. En sinds Vincent Loozen daar als directeur is, hebben ze meer bezoekers dan ooit. Een samenwerking is dus alleen maar goed. We zouden zelfs acts naar elkaar kunnen doorschuiven. Ook overleg met de Muziekgieterij moet onze programmering beter gaan maken.” Voor de programmering op comedygebied laat Prinsen zich adviseren door de Brabantse cabaretier Guido Weijers. “We willen stand-up en cabaret programmeren. En met Guido hebben we al goede gesprekken gehad. Hij voelt de zaal en denkt dat er potentie in zit.”

Toeristen en Valkenburgers als publiek

Deze week werd bekend dat Valkenburg wereldwijd in de top tien staat van favoriete vakantiebestemmingen. Toerisme speelt dus nog steeds een hele grote rol in het stadje aan de Geul. “Wij gaan ons zowel op de toeristen richten als op de Valkenburgers en mensen uit de omgeving. Het theater moet een soort theatertoegangspoort tot het heuvelland worden.”

Theatertraditie in Valkenburg

Met de komst van ‘De Vloer van Valkenburg’ krijgt het Geulstadje weer een theater. “Het is eigenlijk gek dat zo’n culturele stad als Valkenburg geen theater heeft,” zegt Rik Prinsen. In het pand van de huidige HEMA was vroeger een schouwburg gevestigd. Ook in het ‘Casinopand’ aan de passage was er ooit een theaterzaal.

Eerste voorstelling aan de bar

Als feestelijke aankondiging van het nieuwe theater zal vanaf 7 december de kerstcomedy ‘De Laatste herberg’ gespeeld worden door acteurs Esther de Koning en Bert Hana. De voorstelling zal te zien zijn in het pand aan de Guascostraat, maar nog niet in de nieuwe theaterzaal. “’De Laatste herberg’ is te zien in de bar van het pand. De nieuwe theaterzaal is dan nog niet klaar.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!