Kunstenaar Eva sinds haar negende in de weer met kettingzaag

IMG_7893__1_
Kunstenaar Eva van Wijlick maakt met een kettingzaag een houtsculptuur. © Foto L1: (Joop Aerdts)
Ze was negen jaar oud toen ze voor de eerste keer een kettingzaag in haar handen had. De Venlose kunstenaar Eva van Wijlick (20) kreeg het zagen en carven van hout met de paplepel ingegoten.
"Mijn vader is fulltime houtkunstenaar en ik wilde vanaf het eerste moment dat ik hem bezig zag, zelf al beginnen", vertelt Van Wijlick.

Natuurtalent

Het is inmiddels 11 jaar later. Vader en dochter werken nu vaak samen in Venlo. "Ik vind het altijd erg leuk", vertelt vader Roel van Wijlick over het delen van die passie. "Mijn dochter vond het destijds leuk om te proberen en ik heb altijd gezegd dat als ze groot genoeg was om de zaag te hanteren, ik het haar wel een keer zou laten doen." Toen ze negen jaar oud was, was Eva volgens haar vader al relatief groot waardoor ze de zaag goed kon vasthouden. De rest ging vanzelf. "Ik hoefde eigenlijk nooit om te kijken. Dus wat dat betreft is Eva wel een natuurtalent", zegt Roel van Wijlick.

Hobby

Waar haar vader vijf dagen per week bezig is met het maken van kunstwerken uit hout, is het voor dochter Eva een hobby die ze af en toe uitoefent. "Ik krijg hier en daar opdrachten bij mensen thuis of op evenementen. Maar voor mij is het gewoon voor erbij. Ik zou het ook niet fulltime willen doen, zoals mijn vader. Het is zo zwaar en ik wil ook heel graag dat het leuk blijft", vertelt Eva. "Als ik er mijn werk van maak, ben ik bang dat mijn hobby verwaterd en dat ik het dan minder leuk ga vinden."

Programma IJsmeesters

Naast het bewerken van hout, werken dochter en vader Van Wijlick ook met ijs. "We hebben samen al een aantal keren meegedaan met het Nederlands kampioenschappen ijscarven. Voor mij was dat de eerste keer dat ik met ijs werkte", vertelt Van Wijlick. "In het wereldje van ijscarvers heeft iemand mij toen aanbevolen bij het programma 'IJsmeesters: een koud kunstje' van SBS6. Eva deed mee aan het tweede seizoen en was begin 2023 te zien op televisie. "Het was super spannend, want de meeste mensen waren veel meer ervaren dan ik. Maar ik heb er veel van geleerd", aldus Van Wijlick.
Eva van Wijlick toen ze negen jaar oud was. © Eva van Wijlick
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!