Met 'Maankoningin' slaat Club Lam nieuwe weg in

Maankoningin Club Lam © Club Lam
Het nieuwe stuk van theatergezelschap Club Lam gaat op 1 december in première in Venlo. 'Maankoningin' gaat over de genderverschillen in de gezondheidszorg, gegoten in een verhaal over de vrouw van zonnekoning Lodewijk de veertiende.
Met deze voorstelling pakt Club Lam het anders aan dan voorheen.

De Maaspoort

Dit is de eerste voorstelling van Club Lam als huisgezelschap van Theater De Maaspoort in Venlo. Tot afgelopen zomer was het theatergezelschap verbonden aan het Toon Hermans Theater in Sittard. Maar daar was de grote zaal in de winter gereserveerd voor jeugdtheatergezelschap Het Laagland, dus verhuisde Club Lam naar Venlo.

Nieuwe weg

Met deze voorstelling slaat Club Lam een nieuwe weg in. Marloes Ijpelaar stopt met acteren en gaat voortaan verder als scriptschrijver en regisseur. "Omdat er nu een man meespeelt, kunnen we andere perspectieven gebruiken. Ook wordt er een operalied gezongen in de voorstelling. Daardoor is het belangrijk om die 'Club Lam-stem' goed tot zijn recht te laten komen en daarom regisseer ik het stuk", legt Marlies IJpelaar uit.
De andere twee actrices Ella Kamerbeek en Ayla Cekin Satijn blijven wel te zien op het podium en hebben er nieuwe collega's bij gekregen.

Verhaal

IJpelaar legt uit waar het stuk over gaat: "Maankoningin gaat over de genderverschillen in de gezondheidszorg. Daar is heel veel aandacht voor de laatste tijd en daar zijn we erg blij mee. Dat betekent dat lichamen van mannen en vrouwen nogal van elkaar kunnen verschillen. Daardoor worden symptomen vaak verkeerd ingeschat. Bij een hartaanval hebben vrouwen bijvoorbeeld hele andere symptomen dan mannen. Maar de voorstelling gaat ook over Marie-Theresia, de vrouw van zonnekoning Lodewijk de veertiende die helaas komt te overlijden aan een goedaardige, maar slecht verzorgde tumor."

Feminisme

Club Lam wordt vaak aangeduid als 'feministisch theatergezelschap'. Dat is niet helemaal terecht, zegt Ella Kamerbeek, actrice van Club Lam. "Wij zijn begonnen als een clubje vrouwen die voorstellingen maken over vrouwen. Dan ben je meteen al feministisch. Wat wij doen: wij kiezen een historisch personage waarvan wij vinden dat het verhaal niet goed is verteld. Die geven wij opnieuw een stem. En wij proberen volwaardige vrouwenpersonages aan het theaterrepertoire toe te voegen."
De voorstelling 'Maankoningin' is van 1 december tot en met maart 2024 te zien in verschillende theaters in het land, waaronder het Toon Hermans Theater in Sittard.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!