De Staar verjongt: nieuwe leden en modern repertoire

Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar © Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar
Honderveertig jaar bestaat de Mastreechter Staar. De zangvereniging geeft zondag twee jubileumconcerten op één dag. "Tussen de bedrijven door gaan we wel rusten, even slapen misschien."
Ze waren ooit met zo'n 140 mannen, en als het aan de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar ligt, hebben ze binnenkort weer zoveel zangers, vertelt Edward van Overbeek van de Staar. "We hebben de Staar Zang Academie opgericht dit jaar. Dertig nieuwe zangers heeft dat opgeleverd, ook mensen zonder zangervaring. En er komen er nog steeds bij."

Verjonging

Gevolg van de nieuwe aanwas is dat de Staar ook verjongt. De gemiddelde is nu 60 jaar, nog altijd een respectabele leeftijd. "Van de ene kant geeft dat aan dat mensen lang bij de Staar blijven", zegt Van Overbeek. "We hebben mensen die al meer dan veertig jaar lid zijn. Pas nog is iemand van negentig gestopt. Maar we hebben dus ook nieuwe jonge leden. We spreken nu de mensen van 50 aan, en op die manier verjongen we."
Het repertoire verandert ook mee, vertelt Van Overbeek. "Popmuziek doen we nu ook; we proberen mee te gaan met onze tijd. Maar klassiek werk blijven we natuurlijk ook doen."

Mannenclub

Is het toelaten van vrouwen wellicht de volgende stap in de ontwikkeling van de Staar? Nee, de Staar is en blijft een mannenclub. "Het is er wel eens over gegaan, maar dat heeft tot intense discussie geleid. Dus toch alleen maar mannen."
Het jubileumconcert van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar is zondag in de Sint Janskerk in Maastricht, om 14:30 uur en om 19:30 uur. Twee concerten dus, maar dat is geen probleem voor de heren. "Dat zijn we wel gewend hoor, van het optreden van Rieu. En tussen de bedrijven door gaan we gewoon even rusten."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!