Iedere dag lijntjes tekenen: 'Simpeler wordt 't niet'

Zondag 19 november 2023 opent de expo 'Line, Flow' in de ECI Cultuurfabriek in Roermond © Kristine Tumanyan
Een jaar lang maakte kunstenares Kristine Tumanyan iedere dag een abstracte lijntekening. Vanaf zondag worden die allemaal geëxposeerd in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. "Ik volg gewoon mijn gevoel, geen idee hoe de tekening eindigt."
Kristine Tumanyan (1992) komt uit Armenië, groeide op in Rusland en woont inmiddels alweer 12 jaar in Nederland. Ze kwam hier via haar ouders, die kennissen hadden in Limburg, vertelt ze in L1 Cultuurcafe: "Ik heb eerst een half jaar in Simpelveld gewoon, toen Heerlen, Maastricht, en nu woon ik in Roermond. Ik vind Limburg echt een klein paradijsje, het is allemaal zo mooi en verzorgd."
Meditative Line Art door Kristine Tumanyan © Kristine Tumanyan

Vorm

Tumanyan ging in Maastricht naar de kunstacademie. Pas veel later vond ze de juiste manier om haar kunstenaarschap vorm te geven: "Ik had niet perse een eigen stijl. Maar ik heb wel altijd getekend. Na mijn studie heb ik een tijd weinig gedaan, maar áls ik iets deed waren het vaak lijntekeningen. Gewoon beginnen met een streep op papier en van daaruit verder."

Systematischer

Tumanyan besloot het systematischer aan te pakken. In 2022 maakte ze iedere dag een (abstracte) lijntekening. "Met kroontjespen en Oost-Indische inkt. Ik begin gewoon met een lijn en de tekening ontstaat vervolgens vanzelf. Intuïtie, gevoel speelt daarin een grote rol. Tekenen is geweldig, het is meditatief, een zoektocht. En het zijn heel simpele gereedschappen die ik gebruik. Een pen, inkt en papier. Of soms nog andere dragers, zoals linnen t-shirts. Maar vooral papier."
Op de expositie 'Line, Flow' zijn alle 365 tekeningen van Tumanyan te zien. "Je kunt aan de tekeningen ook wel zien hoe ik me toen voelde, van dag tot dag. Op stressvolle dagen zien de tekeningen er bijvoorbeeld anders uit dan in een lazy weekend."
De expositie loopt tot 28 januari 2024 in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!