Modeontwerpers geven kijkje in de keuken

Fashionclash in 2017 © Jean-Pierre Geusens
Het internationale modefestival Fashionclash start vrijdag voor de vijftiende keer in Maastricht. Een nieuwe generatie modeontwerpers en makers krijgt de kans om zich te laten zien.
Niet alleen op de catwalk, maar ook door middel van het tentoonstellen van films, workshops en exposities.

Jonge kunstenaars

Bij Bureau Europa, een expositieruimte in Maastricht, geven twintig jonge kunstenaars een kijkje in de keuken. Ze laten aan de bezoekers zien hoe ze hun collectie of kleding hebben ontworpen. "We vinden het belangrijk dat bezoekers inzien wat er allemaal bij komt kijken voordat je een stuk textiel of een kledingstuk in je handen hebt", vertelt Lotte de Jager, curator van de expositie.

Vervuilende industrie

"Het is dus heel belangrijk om het maakproces te laten zien", zegt Branko Popovic, artistiek directeur van Fashionclash. "We consumeren heel veel en de mode-industrie is een van de meest vervuilendste industrieën van de wereld. De nieuwe generatie ontwerpers is heel erg bezig met hoe zij kunnen bijdragen aan een positieve gedragsverandering. En dat is wat we hier ook willen laten zien", aldus Popovic.
Gerecyclede materialen
Een van de ontwerpers is Tevin Blancheville. Hij werkt veel met recyclebare materialen. "Ik heb verschillende ontwerpen gebaseerd op afval dat soldaten achterlaten wanneer ze wegtrekken. Ik heb video’s en beelden gekeken van zulke plekken. Een deel van mijn collectie is daarop gebaseerd." Daarnaast werkt Blancheville met gerecyclede materialen omdat het scheelt in de kosten. "Je werkt met wat je kan betalen."

Rijkdom

"Het mooie is dat iedereen anders te werk gaat en iedereen zijn eigen visie heeft", aldus Lotte de Jager. "Je ziet hier de rijkdom aan verschillende methodes die je kunt toepassen", sluit ze af.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!