Buuttereedner vraagt aandacht voor slechthorendheid

Maatschappelijke problemen in buut © L1 / Ruud van Broekhoven
Buuttereedner Ed Knops uit Sevenum wil slechthorendheid onder de aandacht brengen. Hij doet dit met zijn buut 'Watbleef Essebleef? Un bietje doaf'.
Tijdens de voorronde van het Limburgs Kampioenschap vertelde Knops over zijn fysieke beperking: namelijk zijn gehoor. Hij bracht tijdens zijn buut de problemen van mensen die een gehoorprobleem hebben onder de aandacht.

Isolement

Volgens de Sevenummer heeft de helft van de 65-plussers last van zijn of haar gehoor. Dat is volgens hem een groot probleem. Het belemmert mensen in hun sociale contacten en sommige mensen raken zelfs in een isolement.

Slecht gehoor

Knops kampt al jaren met een slecht gehoor. Hij hoort zonder zijn gehoorapparaten maar een derde en dan is het geluid alsof je onder water zit. Veel van zijn leeftijdsgenoten hebben dit probleem ook en kunnen daardoor in een isolement raken. "Ik ben lid van de tafeltennisvereniging. Als ze me bellen dat ze een feestje hebben, geef ik liever 50 euro om niet te hoeven gaan", vertelt hij. Toch ziet Knops ook de grappige kanten. "Je krijgt vaak misverstanden. Als mijn vrouw zegt: 'zet de boodschappen op de bank', dan versta ik: 'zet de boodschappen in de gang'."

Niet in de finale

Hoewel de buut niet in de finale van de Limburgse Buutkampioenschappen staat, gaat Knops wel verder met zijn optredens. Hij heeft al eerder bij bijeenkomsten van audiciens opgetreden en hoopt ook bij ouderenbonden zijn verhaal te doen. Daarnaast hoopt hij dat ook publieke ruimtes beter ingericht worden voor mensen die minder goed kunnen horen zodat ook mensen met een slecht gehoor niet thuis hoeven te blijven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!