Limburgse film over Bokkenrijders met 'universeel thema'

Het Bokkenrijder beeldje in Maaseik. © Icarus S (Wikimedia Commons)
De film 'Zondebokken', over het leven van de Bokkenrijders, heeft volgens de makers de nodige raakvlakken met de hedendaagse realiteit. "Het is weliswaar een Limburgse film, maar met een universeel thema."
Dat stelde regisseur Rocky Grispen tegenover ZO-NWS.

Figuranten

Aan de film deden ruim 150 figuranten uit zowel Belgisch als Nederlands Limburg mee. "Die hebben het fantastisch gedaan", geeft producent Marlie Heijmans aan. "Er kwamen heel veel aanmeldingen binnen en na diverse castings bleven deze over."

Elite

Het thema van de film is 'De kroniek van de gewone man', een thema dat volgens Grispen de nodige raakvlakken heeft met hedendaagse problematiek. "Het gaat er eigenlijk om dat de kleine man de dupe is van het gedrag van de elite. Dat kleine, normale mensen altijd het onderspit moeten delven. Dat is eigenlijk de boodschap die we door middel van de film willen afgeven."

Romantiseren

De film moet daarnaast ook een duidelijk beeld geven van hoe de Bokkenrijders leefden. "We gaan niets romantiseren", aldus de regisseur. "Daarom hebben we er ook een leeftijdsgrens aan geplakt. "We laten alle Bokkenrijderselementen goed zien. Dat wil zeggen: de overvallen, de soorten folteringen, de brandbrieven, de onorthodoxe begrafenis." Bij de Bokkenrijders werden mensen namelijk ondersteboven begraven.
'Zondebokken' gaat allereerst op 22 november in première en is te zien in 22 bioscopen in de beiden Limburgen. Daarna zal de film in andere delen van België en Nederland te zien zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!