Maastrichtse kunstenaar wil zijn kunstarchief kwijt

De Maastrichtse kunstenaar Rod Summers. © L1 (Tom Doesborg)
Kunstenaar Rod Summers uit Maastricht zegt een kunstverzameling te hebben van grote cultuurhistorische waarde. Er is een maar: hij wil er zo snel mogelijk vanaf.
Summers bouwde zijn archief de afgelopen 50 jaar op door via de post te corresponderen met zo'n 1500 kunstenaars over de hele wereld. Naar schatting staan er 15.000 kunstwerken netjes gedocumenteerd in archiefdozen in zijn kelder. "Over een paar jaar zijn er geen postkantoren meer en communiceren we alleen nog digitaal", meent Summers. "Dat maakt mijn archief zo uniek."

Onderzoek

Maar Summers, die momenteel exposeert in het museum Bonnefanten in Maastricht, wil er vanaf. "Ik ben inmiddels op leeftijd. Stel dat ik plotseling omkiep en er komt een vuilniswagen die alles meeneemt en weggooit, dat zou zonde zijn."
Summers zou zijn kunstarchief het liefst onderbrengen bij de Jan Van Eyck Academie in Maastricht, waar hij in een ver verleden studeerde. "Dan kan een nieuwe generatie aan de hand van mijn collectie onderzoek doen", aldus Summers.
Cultuurcafé TV bezocht de kunstverzameling van Rod Summers in Maastricht:

Bonnefanten

Het Bonnefanten in Maastricht erkent de waarde van de Summers-collectie. "Summers was in de jaren zeventig van de vorige eeuw één van de weinige mensen die met regelmaat correspondeerde met kunstenaars in de Sovjet-Unie", legt curator Joep Vossebeld uit.
De expositie 'Everything that came in got an answer' toont een selectie aan voorwerpen uit de kelder van Summers. Volgens Vossebeld is een expositie de uitgelezen mogelijkheid om een groter publiek kennis te laten nemen van de kunstwerken die Summers 50 jaar lang heeft verzameld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!